Gedeon napja van. | 2024.03.28

HM: a magyar katonák továbbra is végzik feladatukat Irakban

2020-01-06 10:10:00

A magyar katonák - a megfelelő műveletbiztonsági intézkedések mellett - továbbra is végzik Irakban a részükre meghatározott feladatokat - közölte a Honvédelmi Minisztérium a közmédia érdeklődésére.

    A szaktárca mindezt azzal kapcsolatban közölte, hogy egy szombaton nyilvánosságra került hír szerint az Irakban állomásozó NATO-missziók ideiglenesen leállítják iraki műveleteiket az Egyesült Államok és Irán közötti növekvő politikai feszültség miatt.
    A tárca hangsúlyozta: a Honvédelmi Minisztérium és a Magyar Honvédség illetékes szakemberei folyamatosan, kiemelt figyelemmel kísérik és elemzik az Irakban kialakult helyzetet, melynek során elsődleges szempont a magyar katonák biztonságának garantálása.
    Mint írták, Magyarország a NATO és a koalíciós műveletek résztvevőjeként hozzájárul Irak biztonságának megteremtéséhez és fenntartásához. A kiképzés felfüggesztésére vonatkozó NATO döntés egy megelőző, a biztonságot növelő intézkedés, amely egyelőre nem jelenti a kiképzés befejezését. A magyar katonák Irakban nem csak a kiképzési támogatási feladatokat látják el, ezért a NATO döntése csak ideiglenesen, részben érinti a magyar kontingens feladatellátását. Ennek tükrében a magyar katonák - a megfelelő műveletbiztonsági intézkedések mellett - továbbra is végzik Irakban a részükre meghatározott feladatokat - közölte a Honvédelmi Minisztérium.