Gedeon napja van. | 2024.03.28

Szabó Tünde: sikeres évet zárt a magyar sport

2020-01-02 19:59:00

Sikeres évet zárt a magyar sport Szabó Tünde sportért felelős államtitkár szerint.

    "A 2019-es év rendkívül eredményes volt" - szögezte le a szakpolitikus az M1 aktuális csatornán csütörtökön. Hozzátette: az olimpiát megelőző év mindig nagyon kemény, hiszen a sportolók fókuszában az ötkarikás játékok állnak, ezzel a szemlélettel és felkészültséggel szerepelnek a világeseményeken.
    "Ilyenkor már a célegyenesre fordulnak, a legfontosabb cél, hogyan sikerül az olimpia, valamint az, hogy a kvótákat meg kell szerezni" - fogalmazott Szabó Tünde. "Nagyon jól teljesítettek a sportolóink, hiszen világbajnokokat, Európa-bajnokokat köszönthettünk különböző sportágakban" - tette hozzá.
    Szabó Tünde kiemelte, az olimpiai sportágak közül 26-ban születtek magyar sikerek, azaz nemcsak a tradicionálisan erős magyar sportágakban voltak jó eredmények.
    Az olimpiára való felkészülés kapcsán hangsúlyozta: fontos, hogy ehhez minden lehetőséget megteremtsenek a magyar sportolóknak. Példaként említette, hogy már az év elején többen kiutaznak Tokióba vagy a környékére az akklimatizálódást elősegítendő, hogy ott edzhessenek, és felkészüljenek a magas páratartalomra.
    "Olyan programjaink vannak az élsportban és az utánpótlás-nevelésben, amelyek azt eredményezik, hosszú távon a magyar sportolók ott lesznek a világ élvonalában" - mondta, egyúttal hozzáfűzte, folyamatosak a kvótaszerzések, és ez folytatódhat az ötkarikás játékokat megelőző világeseményeken, amelyek közül Magyarország rendezi például a vízilabda kontinensviadalát, illetve a vizes Európa-bajnokságot.
    Hangsúlyozta, nagy öröm, hogy olyan rangos világeseményeknek adott otthont Magyarország 2019-ben, mint például négy olimpiai kvalifikációs esemény, az asztaliteniszezők, az öttusázók, a kajak-kenusok, valamint a vívók világbajnoksága.
    "Ez nemzetközi szinten és sportdiplomáciailag is óriási teljesítmény és elismerés" - fogalmazott. "Ilyen tekintetben szerintem világelsők vagyunk, hiszen a nemzetközi szervezetek hozzánk fordulnak: szeretnénk-e megrendezni egy világeseményt" - fejtette ki Szabó Tünde, aki elsődleges célnak azt nevezte, hogy mindenki tudjon sportolni.
    Úgy vélte, ehhez fontos, hogy olyan sportlétesítmények legyenek Magyarországon, amelyek ki tudják szolgálni a sportolókat, ennek jegyében az elmúlt években több mint 2500 sportlétesítményt tudtak felújítani és építeni, külön kiemelte a tavaly átadott Puskás Arénát, amely idén négy mérkőzésnek ad otthon a nyári labdarúgó Európa-bajnokságon.