Auguszta napja van. | 2024.03.29

Politológus: a néppárt lesz a meghatározó az új osztrák kormányban

2020-01-02 10:45:00

Az Osztrák Néppárt (ÖVP) programja lesz a meghatározó az új osztrák szövetségi kormányban - jelentette ki Kiszelly Zoltán politológus az M1 aktuális csatorna hétfő reggeli műsorában.

    A szakértő elmondta: Ausztriában csaknem száz napig elhúzódó kormányalakítás után jutott egyezségre a néppárt az Osztrák Zöld Párttal. Az új kormánykoalícióban a zöldek az Osztrák Szabadságpártot (FPÖ) váltják a néppárt mellett.
    Kiszelly Zoltán szerint a kormányalakítás során a zöldeknek kellett engedniük a választásokon hat százalékponttal erősödő néppárttal szemben. Hozzátette: sok pontot sikerült megtartani az előző kormányban szereplő Szabadságpárt szigorú bevándorlási politikájából - például a kiutazási központok megtartását, valamint a kitoloncolás előtti védőőrizetet.
    A zöldek a klímapolitikára próbálnak összpontosítani, ezt szimbolikusan azzal érik el, hogy az energiaszektort, a közlekedést és a környezetvédelmet egy szuperminisztérium alá rendelték, zöld miniszterrel, de kapnak egy "felügyelőt", egy néppárti államtitkárt - mondta.