Auguszta napja van. | 2024.03.29

Fegyvertartási szigorítástól az adatvédelem erősítéséig új törvények lépnek életbe sok amerikai tagállamban

2020-01-02 08:42:00

Fegyvertartási szigorítástól az adatvédelem erősítéséig számos új törvény lép életbe az Egyesült Államok sok tagállamában január elsejétől.

    Huszonegy tagállamban és több városban - például New Yorkban és a minnesotai St. Paul városban, Kalifornia és Illinois államban óránkénti 15 dollárra emelik a minimálbért, de Illinois-ban például a helyi törvényhozás megszavazta azt is, hogy az idén kétszer emeljék a dolgozók minimálbérét.
    A szövetségi minimálbér 7 dollár és 25 cent óránként, ez az összeg 2009 óta nem változott.
    Kaliforniában szerdán lépett életbe a rendkívül szigorúnak tartott adatvédelmi törvény. Ennek értelmében minden állampolgárnak joga van megtudni, hogy a reklámokat küldő cégek mikor és milyen adatokat gyűjtöttek róla, és amennyiben kérik, a reklámozóknak kötelességük törölni az információkat róluk. Az új törvény érvényes azokra a nonprofit vállalkozásokra is, amelyeknek az évi bruttó bevétele több mint 25 millió dollár, és bevételük több mint 50 százaléka klienseik adatainak forgalmazásából származik.
    Az új kaliforniai adatvédelmi törvényt az első elemzések precedensértékűnek ítélik meg, és sajtóinformációk szerint máris több tagállamban fontolgatják hasonló törvényjavaslatok előterjesztését.
    A MeToo-mozgalomnak tudják be az elemzők, hogy Kaliforniában eltörlik a szexuális visszaélések ügyében tehető feljelentések és nyomukban az ügyészi eljárások határidejét. Eddig a zaklatástól számított három éven belül lehetett megindítani a vádeljárást. A gyermekkorukban szexuális visszaéléseket elszenvedett áldozatok pedig 40 éves korukig feljelentést tehetnek.
    Illinois államban szintén feloldják a szexuális zaklatás, továbbá a súlyos bűncselekmények során elkövetett szexuális visszaélés miatti perelhetőség időbeli korlátait. Ebben a tagállamban korábban csak a bűncselekmény elkövetése utáni három éven belül lehetett pert indítani.
    Illinois-ban január elsejétől a 21 évesnél idősebb állampolgárok szabadon vásárolhatnak és tarthatnak rekreációs célú marihuánát. A törvény csupán azt szabályozza, hogy 30 gramm kannabisz, 5 gramm kannabisz-koncentráum és 500 milligramm THC (tetrahidrokannabiol, a marihuána fő pszichoaktív hatóanyaga) vásárolható. Orvosi célokra a betegek vásárolhatnak kendernövény-magokat és az otthonukban korlátozott mennyiségben termeszthetnek marihuánát, de ezt a külvilágtól elzártan kell tenniük.
    Coloradóban megszigorítják, Tennessee államban viszont enyhítik a fegyvervásárlás és -tartás feltételeit.
    Oregonban 2020 januárjától betiltják a műanyag zacskók bolti használatát. A vásárlóknak saját szatyrot kell vinniük, vagy a papírzacskókért külön fizetniük kell.
    Floridában büntetendővé válik, ha valaki vezetés közben üzenetet ír az okostelefonján, márciustól pedig telefonálni sem lehet majd vezetés közben. Hasonló törvényt Massachusetts is tervez, hírek szerint már a tavasszal bevezethetik.
    Kaliforniában - az Egyesült Államokban elsőként - immár törvény tiltja, hogy a munkaadók bárkit hátrányosan megkülönböztessenek a ruhája vagy a hajviselete miatt. Ennek értelmében, ha valaki hajfonatot, vagy afroamerikai frizurát visel, a munkáltatója ezt nem tilthatja meg. Holly Mitchell helyi szenátor szerint ez a törvény "megvédi a fekete kaliforniaiak jogát arra, hogy a hajukat a maga természetes formájában viseljék".