Emma napja van. | 2024.04.19

A jövedelmezőség romlásától tart a légi áruszállításban a nemzetközi szakszövetség

2019-12-13 20:15:35

A Nemzetközi Légi Szállítási Szövetség (IATA) attól tart, hogy a légi áruszállításban az előrejelzéseknek megfelelően 2020-ban tovább romlik a jövedelmezőség, és ez számos cég bedőléséhez fog vezetni.

    Andrew Matters, a montreali székhelyű kereskedelmi szervezet szektorért felelős közgazdásza genfi sajtótájékoztatóján elmondta, az idei évre mintegy 4 százalékos visszaesést várnak az árutonna-kilométerben mért teljesítményben. A jövedelmezőség 5 százalékkal esik az egy évvel korábbihoz képest, a bevételek 1,1 százalékkal a 2018-es szint alá, 101 milliárd dollárra csökkenhetnek. Ekkora csökkenés az adatok alapján a 2008-as gazdasági világválság óta nem volt.
    Elmondása szerint a folyamatok hátterében az Egyesült Államok és Kína közötti kereskedelmi háború, geopolitikai bizonytalanságok és a visszafogottabb világgazdasági teljesítmény állnak.
    Előrejelzéseik ugyanakkor azt mutatják, hogy jövőre visszafogott, 2 százalékos növekedés lehet az árutonna-kilométerben, de ezt némileg ellentételezi, hogy a jövedelmezőség további 3 százalékkal csökken majd főként a kapacitások bővítése  miatt.
    Kérdésre válaszolva ezzel kapcsolatban Andrew Matters azt mondta, így a várható élénkülés ellenére lehetnek olyan cégek, akik nem fogják átvészelni a csökkenés időszakát, és csődöt jelentenek. Rámutatott: a legtöbb társaság a légi áruszállítási szektorban minimális haszonnal vagy a jövedelmezőség határán működik, egészséges mértékű haszonkulccsal kevés cég tud dolgozni.

 



Képújság
Sajómente Média Alapítvány
Legfrissebb híreink
19:45
- Időjárás-jelentés
17:19
- Novemberben kerül országszerte a mozikba Herendi Gábor új filmje
16:03
- A kazincbarcikai Városvédők megválasztásuk esetén eltörlik a magánszemélyek helyi adóit, 50 ezer forintot adnak Karácsonykor a nyugdíjasoknak és a gyermekét egyedül nevelő szülőknek
15:27
- NVI: eddig közel 400 ezer ajánlóívet igényeltek a jelöltek és jelölőszervezetek
14:48
- Magyar Ásványolaj Szövetség: a harmadik-negyedik helyen van a hazai dízel és benzin ára a környező országok között
14:06
- Mészáros Csoporté a Magyarország piacvezető kiskereskedelmi babaáruházlánca, a Brendon Holding Kft.
13:03
- KSH: a benzin 3,2, a dízel 5 százalékkal drágább Magyarországon a régiós átlagnál
12:12
- Megvesztegetett boncmesterek ellen emeltek vádat a fővárosban
11:05
- NAK: bővült a falugazdász-hálózat és a kamarai tagoknak nyújtott szolgáltatások köre
10:09
- Insura.hu: 5,9 százalékkal emelkedtek a casco díjak az első negyedévben
MTI hírfelhasználó