Emma napja van. | 2024.04.19

Bemutatta államfőjelölti programját Kolinda Grabar-Kitarovic horvát elnök

2019-11-11 13:51:14

Kolinda Grabar-Kitarovic horvát elnök csaknem ezer meghívott előtt Zágrábban hétfőn bemutatta államfőjelölti programját a következő két hónapban esedékes államfőválasztásra - közölte a helyi sajtó.

    Grabar-Kitarovic Horvátország tud, és jobban kell tudnia jelmondattal foglalta össze programját, amely hét területet ölel fel: a horvát fejlődést, az identitást, az elszántságot, az igazságosságot, a demokráciát, a biztonságot és az optimizmust.
    A mandátumáért a kormányzó jobboldali Horvát Demokratikus Közösség (HDZ) jelöltjeként újrainduló elnök felidézte, hogy öt éve ugyanezen a napon mutatta be választási programját egy jobb Horvátországért. "Akkor azt mondtam, az önök elnöke leszek, és mélyen remélem, hogy ez meg is valósult" - hangsúlyozta.
    Szavai szerint az elmúlt öt évben sikerült Horvátországot kiemelnie a régióból. "Ma Horvátország tekintélye nagyobb, mint korábban bármikor volt" - tette hozzá. Az államfő ezzel arra utaltat, hogy sikerült Horvátországot "kitépnie" a balkáni besorolásból, és elindítania a közép-európai országok útján.
    Csaknem fél órán át tartó beszédében kitért az országot érintő problémákra, társadalmi és gazdasági kérdésekre, kiemelve eddig elért eredményeit, valamint megoldásokat kínált olyan megoldandó problémákra, mint a demográfiai kérdések és az elvándorlás. Derülátó és dinamikus hangvételű beszédét végig vastaps kísérte.
    "A programom a tudásra, a tapasztalatra és az előző évek munkájára alapszik" - fogalmazott Grabar-Kitarovic.
    Andrej Plenkovic horvát kormányfő felszólalásában méltatta az államfő eddigi munkáját. Mint mondta, Grabar-Kitarovic megmutatta, hogy minden kulcsfontosságú kihívásban a legjobban képviselte és védte Horvátország érdekeit. Plenkovic szoros támogatást szorgalmazott az államfő újbóli megválasztásához, mert úgy vélte, Horvátország számára Grabar-Kitarovic a legjobb választás, ő az a ki megtestesíti az optimizmust, a kiválóságot és szorgalmasságot.
    Kolinda Grabar-Kitarovicnak hivatalosan 2020. február 19-én jár le az ötéves mandátuma.
    A horvát törvények szerint az új elnököt legalább 30, legfeljebb 60 nappal azelőtt meg kell választani, hogy az aktuális államfőnek lejár a hivatali ideje. Ami annyit jelent, hogy az elnökválasztást december 21. és január 20. közötti időpontra kell kiírni. Az első és a második forduló között legalább két hétnek el kell telnie.

 



Képújság
Sajómente Média Alapítvány
Legfrissebb híreink
19:45
- Időjárás-jelentés
17:19
- Novemberben kerül országszerte a mozikba Herendi Gábor új filmje
16:03
- A kazincbarcikai Városvédők megválasztásuk esetén eltörlik a magánszemélyek helyi adóit, 50 ezer forintot adnak Karácsonykor a nyugdíjasoknak és a gyermekét egyedül nevelő szülőknek
15:27
- NVI: eddig közel 400 ezer ajánlóívet igényeltek a jelöltek és jelölőszervezetek
14:48
- Magyar Ásványolaj Szövetség: a harmadik-negyedik helyen van a hazai dízel és benzin ára a környező országok között
14:06
- Mészáros Csoporté a Magyarország piacvezető kiskereskedelmi babaáruházlánca, a Brendon Holding Kft.
13:03
- KSH: a benzin 3,2, a dízel 5 százalékkal drágább Magyarországon a régiós átlagnál
12:12
- Megvesztegetett boncmesterek ellen emeltek vádat a fővárosban
11:05
- NAK: bővült a falugazdász-hálózat és a kamarai tagoknak nyújtott szolgáltatások köre
10:09
- Insura.hu: 5,9 százalékkal emelkedtek a casco díjak az első negyedévben
MTI hírfelhasználó