Gedeon napja van. | 2024.03.28

A szabadságharc emlékezetéről rendez konferenciát a PIM

2019-11-11 12:53:14

"Kelj föl és járj, Petőfi Sándor!"  1848-49 emlékezete a kultúra különböző regisztereiben címmel multidiszciplináris konferenciát szervez a Petőfi Irodalmi Múzeum (PIM) november 13-14-én - tájékoztatta a PIM az MTI-t.

    A PIM hétfői közleménye szerint a konferencián elhangzó előadások többek között azon kérdések mentén vizsgálják a témát, hogy miként alakult át újra meg újra az 1848-as forradalom és szabadságharc elbeszélése, jelentése az idők során, mikor gyűjtötték össze, tették nyilvánossá a harcmezőről visszatérő önkéntes honvédek (civilben írók, festők, színészek) visszaemlékezéseit, a harctéri küzdelmeknek milyen képi lenyomata született a katonafestők keze nyomán, s ezek sokszorosított változatai hogyan befolyásolták a közösségek ízlését és hogy milyen eltérések látszanak a különböző társadalmi csoportok, régiók hagyományaiban.  
    A konferencián előadások hangzanak el többek között 1848-49 emlékezetéről a populáris műfajokban, a privát használatra készült vagy fiókban maradt képzőművészeti és irodalmi művekről, a forradalom és szabadságharc megjelenéséről a digitális térben, a márciusi forradalom jegyében tartott ünnepélyekről és tüntetésekről, illetve a történelmi esemény színházi emlékezetéről is.
    "1848-49 eseménysora a történelemről szóló mintázataink, véleményünk formálódásának alapanyaga. Ezért (is) érdekes megvizsgálnunk, szétszálaznunk a magas művészet és tömegkultúra műfajaiban megképződött narratívákat" - olvasható a PIM közleményében.