Auguszta napja van. | 2024.03.29

Ismét pokolgép robbant Tell-Abjadnál

2019-11-10 19:26:48

Nyolc ember életét vesztette és több mint húszan megsebesültek, amikor autóba rejtett pokolgép robbant az északkelet-szíriai Salik Atik faluban, a török határ mellett fekvő Tell-Abjad várostól délre - közölte vasárnap a török védelmi minisztérium.

    A tárca az incidensért ezúttal is az Ankara általa terrorszervezetnek tartott Népvédelmi Egységek (YPG) nevű szíriai kurd milíciát, illetve a nemzetközileg is terrorszervezetnek nyilvánított, Délkelet-Törökországban tevékeny Kurdisztáni Munkáspárt (PKK) szakadár fegyvereseit tette felelőssé.
    November 2-án Tell-Abjad piacán robbant fel egy autóba rejtett pokolgép. Akkor legalább tizenhárman meghaltak, mintegy 20-an pedig megsebesültek.
    Tell-Abjadban heves harcok zajlottak azután, hogy a török hadsereg október 9-én offenzívát indított Szíria északkeleti részén az YPG ellen, amelyet a PKK helyi bábjának és nemzetbiztonsági fenyegetésnek tart. Az összecsapásoknak az október 22-i orosz-török megegyezés vetett véget, amelynek következtében a szíriai kurd milícia - moszkvai tájékoztatás szerint - visszavonult a török határ közeléből. A várost jelenleg a török csapatok tartják felügyeletük alatt.
    Recep Tayyip Erdogan török elnök október végén leszögezte: Törökország fenntartja a jogot a hadműveletek újrakezdésére, ha az YPG nem vonul ki teljesen a határ mentén található területekről.