Auguszta napja van. | 2024.03.29

Agrárkamara: felére csökkentette a károkat a jégkármérséklő-rendszer

2019-11-07 09:12:23

Felére csökkentette a mezőgazdasági jégkárok mértékét az országos jégkármérséklő-rendszer - közölte Győrffy Balázs, a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara elnöke az M1 aktuális csatorna csütörtöki műsorában.

    Ez azt jelenti, hogy csak a mezőgazdaságban több tízmilliárd forint értékű termelést sikerült megmenteni az Európában egyedülállóan az egész országot lefedő rendszer kiépítésének köszönhetően - hangsúlyozta Győrffy Balázs.
    Hozzátette: a hálózat hatékonyságára jellemző, hogy minden a védekezésre elköltött 1 forinttal, 30 forintnyi termelési értéket tudnak megóvni.
    Mint elmondta, az Európai Unió támogatásával, mintegy 1,8 milliárd forint felhasználásával építették ki a rendszert, amelynek működtetése évente 1,5 milliárd forintba kerül. Ugyanakkor az üzemeltetés költségei a kárenyhítési alapot terhelik, így az semmilyen pluszforrást nem igényel a gazdáktól - fűzte hozzá.
    A rendszer úgy működik, hogy a jégeső-képződésre utaló meteorológiai jelzésre ezüstjodidot párologtatnak a levegőbe, ami a légkörbe jutva mesterséges jég magvakat képez. Ezzel több, ám a természetes folyamatokhoz képest lényegesen kisebb méretű jégszemcse keletkezik. Ezek többsége, mire elérné a talajt el is olvad, ám a megmaradók is lényegesen kisebb károkat okoznak - ismertette az elnök.