Gedeon napja van. | 2024.03.28

Időjárás-jelentés

2019-11-03 16:39:35

Az Országos Meteorológiai Szolgálat jelenti:


    Időjárási helyzet Európában:
    ----------------------------
    Markáns, nagykiterjedésű ciklon örvénylik a Brit-szigetek fölött, döntően ez alakítja a kontinens időjárását. Áramlási rendszerében dél, délnyugat felől több hullámban érkezik az enyhe, nedves levegő Európa fölé, emiatt sokfelé fordul elő eső, zápor, illetve délen zivatarok is kialakulnak. 20 mm-t meghaladó napi csapadékösszeget elsősorban Nagy-Britannia és Franciaország nyugati feléről, valamint Olaszországból és környékéről jelentenek. A déli, délnyugati áramlás hatására Németországban az átlagosnál melegebb az idő, ott 15 és 20 fok között alakul a csúcshőmérséklet, a mediterrán térségben van ennél kissé melegebb, de a 25 fok fölötti maximumok ott is ritkák. Anticiklon mindössze a Skandináv-félsziget északi részein, valamint a Kaukázustól északra határozza meg az időjárást. Hétfő estig a Kárpát-medence fölött hidegfront vonul át újabb csapadék kíséretében.

    Várható időjárás az ország területére hétfő estig:
    --------------------------------------------------
    Vasárnap fokozatosan keleten is egyre kevesebb helyen lehet gyenge eső, zápor, emellett pedig nyugat felől egyre nagyobb területen csökken a felhőzet. Délután, este azonban az Alpokaljára egy-egy zápor, netán zivatar besodródhat nyugat felől. Éjszaka előbb a Dunántúlon, majd a Dunától keletre is fokozatosan beborul az ég, és éjfél körültől a nyugati, majd hajnaltól már a középső megyékben is egyre többfelé elered az eső. Hétfőn a nap első felében borult lesz az ég, és sokfelé várható eső, zápor, a déli megyékben zivatarok is lehetnek. A Dunántúlon azonban már késő délelőtt, a Dunától keletre pedig a délután folyamán fokozatosan megszűnik a csapadék, ezzel együtt nyugat felől a felhőzet is csökken, és kisüt a nap. A keleti megyékben ugyanakkor még este is lehetnek felhős területek. Hétfőn délig a déli, délnyugati szelet még többfelé kísérhetik erős széllökések, sőt vasárnap Sopron térségében, hajnalban pedig a Dél-Alföldön még viharos széllökések is lehetnek. Hétfő napközben azonban a légmozgás átmenetileg nyugatira, északnyugatira fordul, és ezzel együtt gyengül is a szél.
    A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet 8 és 16 fok között alakul, de 10 fok körüli értékek csak az Északi-középhegység északi oldalán, illetve hajnalban a nyugati határvidéken lehetnek. A legmagasabb nappali hőmérséklet hétfőn 13 és 20 között valószínű, délkeleten lesz a melegebb. Budapest tágabb környezetében a maximum reggeli, délelőtti órákban állhat be.