Auguszta napja van. | 2024.03.29

Migrációkutató Intézet: komoly feladatok várnak a menekülttáborokra a tél közeledtével

2019-10-29 12:34:03

A tél közeledtével komoly feladatok várnak a menekülttáborokra, a fűtés és a többi szükséges szolgáltatás biztosítása többek között a bosnyák táborokban "gyerekcipőben jár" - mondta Janik Szabolcs, a Migrációkutató Intézet igazgatóhelyettese kedden az M1 aktuális csatornán.

    Hozzátette: a migrációs hullám elindulása óta a szakértők minden évben elmondják, hogy kritikus téli időszakra lehet számítani, de az események újból és újból megismétlődnek, csak regisztrált migránsból 100 ezer van jelenleg a Balkánon.
    Az illegális bevándorlók számának hirtelen növekedése mögött az áll, hogy az elmúlt hónapokban nagyon sokan jutottak be Görögországon keresztül Európába - jegyezte meg.
    A szakértő úgy fogalmazott, ismeretes a bosnyák táborok nem túl rózsás helyzete, azon az elmúlt időszakban az Európai Bizottság (EB) próbált segíteni. A bizottság a nyáron újabb 14 millió eurót adott Bosznia-Hercegovinának menekültügyi rendszerének javítására, a menekülttáborok kapacitásának növelésére és a kondíciók fejlesztésére.
    "Ez olyan, mintha lőtt sebre sebtapaszt raknánk", hiszen Bosznia-Hercegovinában nem a migráció a legnagyobb probléma, látható, hogy az országban komoly politikai feszültség van a központi vezetés és a polgármesterek között - mondta Janik Szabolcs.