Csongor napja van. | 2024.04.16

Benkő: az elesett katonabajtársak emlékét örökké őrizni kell

2019-10-28 17:54:19

Az elesett katonabajtársak emlékét örökké őrizni kell - hangoztatta a honvédelmi miniszter a halottak napja alkalmából szervezett hagyományos kegyeleti gyertyagyújtáson hétfőn Budapesten.

    Benkő Tibor a budai Várban a Kapisztrán téren, a Honvédelmi Minisztérium Hadtörténeti Intézet és Múzeum udvarán tartott megemlékezésen azt mondta: "a mi dolgunk emlékezni és emlékeztetni mindenkit arra, hogy a halott katona már nem ellenség". Ők hazájuk küldetésének lettek áldozatai - tette hozzá.
    Felidézte: a magyar történelemnek számtalan olyan eseménye volt, amely során a katonák életüket áldozták hazájuk függetlenségéért, szabadságáért. Ilyenkor, halottak napjához közeledve "minden katona emlékét kegyelettel őrizve gyújtunk gyertyát". Emlékezzünk azokra, akik hazai földben, s azokra is, akik külföldön nyugszanak!
    A miniszter kitért arra is, hogy még most is sok magyar család van, amelyikben nem tudják, hozzátartozóik melyik országban nyugszanak, tisztességesen vannak-e eltemetve vagy tömegsírban elhantolva. "Kötelességünk", hogy bárhol vannak is eltemetve a katonák, emléküket "kegyelettel megőrizzük" - mondta Benkő Tibor.
    A fiatalokat arra is emlékeztetni kell, hogy el kell kerülni a háborúkat, amelyek véráldozattal járnak. Napjainkban a békét, a biztonságot, a hazát kell szolgálni - szögezte le a miniszter.
    A megemlékezésen részt vett - mások mellett - Korom Ferenc, a Magyar Honvédség parancsnoka, Szabó István honvédelmi államtitkár valamint a katonai attasétestület több tagja.
    Az ünnepség végén a protestáns és a katolikus tábori püspökség, valamint a tábori rabbinátus képviselői mondtak imát a katonahősökért, majd az ünnepség résztvevői meggyújtották a kegyelet gyertyáit.
    November 1-je mindenszentek ünnepe, november 2-a a halottak napja a keresztény világban. Mindenszentek a katolikus egyházban az összes üdvözült lélek emléknapja, a protestánsok az elhunytakról emlékeznek meg ilyenkor. A halottak napja fokozatosan vált egyházi ünnepből az elhunytakról való megemlékezéssé.