Andrea napja van. | 2024.04.18

Vádat emeltek a kamionsofőr ellen

2019-10-26 20:32:37

Vádat emeltek szombaton annak a kamionnak a sofőrje ellen, amelynek pótkocsijában a hét közepén 39 embert találtak holtan Délkelet-Angliában.

    A területileg illetékes Essex megyei rendőrség szombat esti tájékoztatása szerint a 25 éves, észak-írországi illetőségű Maurice Robinsont 39 rendbeli emberöléssel, valamint embercsempészetre, illegális bevándorlás elősegítésére és pénzmosásra szőtt összeesküvéssel vádolják.
    Robinson hétfőn áll az Essex megyei közigazgatási székhely, Chelmsford magisztrátusi bírósága elé.
    A rendőrség első ízben nevezte meg hivatalosan a kamionsofőrt, bár a brit sajtóban már röviddel a holttestek megtalálása után megjelent a neve és fotója.
    A 39 holttestet szerda hajnalban találták meg a délkelet-angliai Thurrock ipari parkjában álló kamion rakterében.
    A hűtőkonténer nem sokkal korábban érkezett a Temze torkolatában fekvő közeli Purfleet kisváros komptermináljába a belgiumi Zeebrugge kikötőjéből. A Scania típusú nyerges vontató viszont Írországból kelt át komppal Angliába, és röviddel a holttestek megtalálása előtt vette fel a pótkocsit.
    Az ügyben további három embert vettek őrizetbe Angliában, egy negyediket pedig Írországban.
    Az Essex megyei rendőrség szombati tájékoztatása szerint az Angliában őrizetbe vett személyeket - egy 38 és egy 48 éves férfit, valamint egy 38 éves nőt - embercsempészetre szőtt összeesküvés és emberölés gyanújával tartják fogva.
    Az ír rendőrség a Dublinban őrizetbe vette férfiról csak annyit közölt, hogy a húszas éveiben jár, és személye "érdekelheti" a vizsgálatot végző essexi rendőrséget.
    Az első hivatalos beszámolókban az szerepelt, hogy a nyerges vontatót Bulgáriában jegyezték be, de szerda óta ez nem hangzott el újból a rendőrségi tájékoztatásokban. A közzétett felvételeken mindazonáltal egy balkormányos - tehát nyilvánvalóan eredetileg a kontinensen forgalomba állított - jármű látszik.
    Amikor a szerelvényt a holttestek megtalálása után a rendőrség elvitte a parkolóból, a rendszámokat letakarták.
    A rendőrség kezdeti közlései azt valószínűsítették, hogy az áldozatok mindegyike kínai állampolgár volt, de a legfrissebb tájékoztatókban már ez az információ sem szerepel.
    A brit médiában megjelent értesülések szerint ugyanakkor egyre nagyobb a valószínűsége annak, hogy az áldozatok - vagy legalábbis sokan közülük - vietnamiak lehettek.
    A Nagy-Britanniában élő vietnami közösség érdekképviseleti szervezete, a VietHome szombaton azt közölte, hogy az üggyel kapcsolatban húsz, eltűntként bejelentett vietnami állampolgár fotóját kapta meg a hozzátartozóktól.
    A BBC beszámolója szerint Tran Ngoc An, Vietnam londoni nagykövete és a képviselet több munkatársa szombaton látogatást tett abban az ipari parkban, ahol a holttesteket megtalálták.
    A nagykövet tárgyalt Priti Patel brit belügyminiszterrel is.
    Vietnam londoni nagykövetsége szombati közleményében mindazonáltal úgy fogalmazott, jóllehet vietnami részről készek a brit hatóságokkal együttműködni az áldozatok kilétének megállapítása végett, az elhunytakat hivatalosan még nem azonosították.
    A rendőrség tájékoztatása szerint megkezdődött a kamionból időközben kiemelt áldozatok halottkémi vizsgálata, és az azonosítás várhatóan hosszadalmas folyamata ennek lezárulta után várható.
    Nagy-Britanniában legutóbb 2000-ben volt a mostanihoz mérhető tragédia: akkor 58 kínai állampolgár holttestét találták meg a délkelet-angliai Dover kikötőjében egy holland rendszámú, ugyancsak Zeebrugge kikötőjéből érkezett kamion pótkocsijában.