Gedeon napja van. | 2024.03.28

Putyin megemelte az állami vezetők fizetését

2019-10-07 18:58:11

Elrendelte az államfő, a miniszterelnök, a kormánytagok és több állami intézmény vezetője fizetésének 4,3 százalékos emelését Vlagyimir Putyin orosz elnök.

    Az erről szóló, hétfőn aláírt rendelet még a nap folyamán megjelent az online hivatalos közlönyben. Az október 1-jétől hatályos intézkedés kiterjed a miniszterhelyettesek, a főügyész, a biztonsági szervek vezetői, a Központi Választási Bizottság elnöke és mások javadalmazására is.
    Szeptember 18-i rendeletével Putyin a külügyminisztériumi dolgozók és más állami alkalmazottak fizetését emelte meg 4,3 százalékkal. Dmitrij Peszkov, a Kreml szóvivője az intézkedést "tervezett indexálásnak" nevezte.
    Dmitrij Medvegyev orosz miniszterelnök márciusban rendelte el a köz- és szövetségi állami alkalmazottak fizetésének indexálását. A Roszsztat orosz állami statisztikai szolgálat szerint az utóbbi kategória  középfizetése tavaly 5,4 százalékkal nőtt, és meghaladta a 126 ezer rubelt, ami a háromszorosa az országos középfizetésnek. (A rubel jelenleg 4,70 forintot ér.)  
    Az intézkedés nyilvánosságra hozásának időpontja egybeesett Putyin 67. születésnapjával. Az orosz televíziókban hétfőn megjelent képsorok szerint egyébként az elnök egy nappal korábban a szibériai tajgában túrázott Szergej Sojgu védelmi miniszter társaságában. Dmitrij Peszkov, a Kreml szóvivője közölte, hogy Putyin hétfőn a szabadban ünnepel hozzátartozói és barátai társaságában.