Gedeon napja van. | 2024.03.28

Macron a francia bevándorláspolitika módosítását sürgette

2019-09-25 17:15:00

A francia bevándorláspolitika megváltoztatását sürgette az ország elnöke szerdán.

    Emmanuel Macron az Europe1 francia kereskedelmi rádiónak adott interjúban azt mondta: a jelenlegi bevánsorláspolitika nem hatékony és nem humánus.
    A politikus arra is figyelmeztetett, hogy ha "Franciaország méltó módon akar embereket befogadni, akkor nem tud mindenkit befogadni".
    A francia nemzetgyűlés szeptember 30-án, a szenátus pedig október 2-án rendez vitát a bevándorlásról.
    A francia statisztikai hivatal adatai szerint az ország lakosságának 9,7 százaléka bevándorló. 1946-ban 5 százalék volt ez az arány. A francia állampolgároknak mintegy negyede bevándorló származású.
    Emmanuel Macron az elmúlt hetekben többször hangoztatta, hogy nem szeretné, ha a bevándorlás témájában kizárólag politikai ellenfelei - mindenekelőtt a Marine Le Pen vezette radikális jobboldali Nemzeti Tömörülés - fogalmaznának meg javaslatokat.
    Nem szabad hinni azoknak az embereknek, akik azt állítják, hogy Franciaországot elárasztották a bevándorlók - hangsúlyozta a politikus.
    Hozzátette: a kormány célját, hogy a menedékkérelmi eljárások felgyorsuljanak, a menedékkérők gyorsabban integrálódjanak és az elutasítottak elhagyják az országot, még nem teljesültek.
    A francia elnök emlékeztetett: Franciaországban tavaly 19 ezerrel nőtt a menedékkérők száma az előző évhez képest, és elérte a 110 ezer főt, ami csaknem 23 százalékos emelkedés, amelynek hátterében az áll, hogy sokan érkeztek Albániából és Grúziából.
    Emmanuel Macron ígéretet tett arra, hogy a nem rendezett helyzetű külföldieknek járó egészségügyi szolgáltatásokat felülvizsgálja a kormány. Jelenleg mintegy 300 ezren veszik igénybe ezt, ami csaknem egymilliárd euróba kerül a francia államnak. A francia elnök ugyanakkor nevetségesnek nevezte azt az ellenzéki elképzelést, hogy a szolgáltatást teljesen el kellene törölni.
    Ezzel Jordan Bardellára, a Nemzeti Tömörülés alelnökére utalt, aki azt mondta: sok francia nem érti, miért kapnak ingyenes szolgáltatásokat az illegális bevándorlók, amikor maguknak is nehézségbe ütközik kifizetni az egészségügyi ellátást.
    "Válsághelyzetben el kell zárni a csapot, és az első elzárandó csap a bevándorlásé" - fogalmazott az európai parlamenti képviselő.
    Emmanuel Macron a múlt héten arra kérte pártja képviselőit, hogy nézzenek szembe a menedékkérelmekkel történő visszaélések problémájával.
    A Köztársaság Lendületben (LREM) ne legyen burzsoá párt, amely nem foglalkozik a migrációval, a mindennapokban szembesülő emberek problémájával, akik emiatt a szélsőjobboldal felé fordulnak - mondta.
    Az Ipsos közvélemény-kutatóintézetnek a Le Figaro című napilapban szerdán megjelent felmérése szerint a bevándorlással szembeni ellenérzés az alsó középosztály körében erősebb.
    A munkások 88, a fizetésből élők 64 százaléka érzi úgy, hogy "túl sok külföldi" van Franciaországban, míg a középvezetők körében 41 százalék ez az arány. Összességében a franciák 64 százaléka ért azzal egyet, hogy "nem érezzük magunkat úgy otthon Franciaországban, mint korábban".