Gedeon napja van. | 2024.03.28

Fesztivállal és aukcióval ünnepel a 10 éves FUGA Budapesti Építészeti Központ

2019-09-24 19:50:00

Fesztivállal és kétnapos aukcióval ünnepel október elején a 10 éves FUGA Budapesti Építészeti Központ, amelynek árverési kiállításán tárlatvezetést tartanak szerdán és pénteken.

    Nagy Bálint, a FUGA kreatív igazgatója a programsorozat keddi budapesti sajtótájékoztatóján elmondta: az október 1-jén kezdődő egyhetes fesztiválon előadásokkal, nemzetközi konferenciával, kiállításokkal és beszélgetésekkel várják a látogatókat, esténként zenével vagy irodalmi programmal zárják a napot. Mint mondta, a konferenciát az építészet a kiállítótérben témában rendezik meg.
    Elmondta: szeptember 30-án este születésnapi köszöntést tartanak, a Budapesti Építészeti Központ első árverését pedig október 5-én és 6-án rendezik meg, majd október 7-én, az építészet világnapján öt új kiállítással kezdik el a következő tíz évet.
    Mint mondta, a jótékonysági aukción a műtárgyak választéka ugyanolyan sokszínű, mint a FUGA kulturális kínálata. Az árverésen mintegy 750 műtárgy, képzőművészeti alkotások, fotók, kéziratok és kották, designalkotások és Magyarországon először építészeti rajzok és makettek szerepelnek.
    Elmondta: művészek, örökösök, gyűjtők, mintegy 500-an ajánlották fel az árverésre bocsátott csaknem 750 alkotást. Az árverésen befolyt összeget a FUGA fejlesztésére fordítják.
    Az aukción olyan tárgyakra lehet majd licitálni, mint Fehér László, Pinczehelyi Sándor, Lucien Hervé, Benkő Imre művei, Jeney Zoltán kottája, Erdei Ferenc kézirata és Janáky István, Bán Ferenc építészeti rajzai.
    Az árverést megelőző kiállításon a legérdekesebb tételeket művészettörténészek, műkritikusok és kurátorok mutatják be. Szerdán 18 órakor B. Nagy Anikó művészettörténész, valamint Szigeti Szilvia textiltervező és Radnóti Tamás belsőépítész, a Határtalan Design kiállítás alapító kurátora, továbbá Nagy Bálint tart tárlatvezetést. Pénteken 16 órától Bán András műkritikus és Nagy Bálint mutatja be az alkotásokat.
    A FUGA kreatív igazgatója elmondta: az október 7-én nyíló tárlatok között van a Visszatérő formák Breuer Marcell építészetében című kiállítás, amelyhez kapcsolódva ezen a napon hallható Robert McCarter építészettörténeti előadása Breuer Marcellről. Metamorfózis címmel nyílik meg Lucien Hervé és Rodolf Hervé fotókiállítása. Látható lesz a Zalotay-ház, Ziegelried. Szerkezetrekonstrukció - Zalotay Elemér ziegelriedi otthonának részleges rekonstrukciója, valamint a Szalai Tibor: Brettschneider architektúrák című kiállítás, továbbá a 10 éves a FUGA - Ambrotípia portrék Zalka Imre műterméből című tárlat.
    A FUGA kreatív igazgatója kiemelte: a Budapesti Építészeti Központban havonta 30-35 programot szerveznek, heti 1500 látogatót fogadnak, három főállású munkatárssal, évi hatvan millió forintos költségvetéssel, amelynek 75 százalékát maguk állítják elő.