Andrea napja van. | 2024.04.18

NEB: az 1945 és 1956 közötti törvénysértő perek feltárásával folytatódik a munka

2019-09-18 12:59:00

Az 1956 utáni, kivégzéssel zárult megtorló perek feldolgozása után most az 1945 és 1956 közötti időszak törvénysértő pereinek feltárásához kezd a Nemzeti Emlékezet Bizottsága (NEB) a Legfőbb Ügyészség és a Kúria támogatásával - közölte a NEB elnöke az M1 aktuális csatornán szerdán.

    Ide tartoznak a "nagy, klasszikus koncepciós perek", mint a kisgazdapárt vezetőivel szemben indított perek, az egyházak elleni perek - mondta Földváryné Kiss Réka, hozzátéve: megítélése szerint a "legnehezebb" a társadalom tömegeit érintő ügyek feldolgozása, amikor elítélnek valakit szándékos gyújtogatásért, és "egy borzalmas koncepciós ügy bontakozik ki a háttérben".
    Hangsúlyozta: nehezíti a munkájukat, hogy sok esetben már leselejtezték a szükséges iratanyagokat. Ugyanakkor nagy segítség, hogy a Kúria és a Legfőbb Ügyészség lehetővé teszi a hozzáférést a személyzeti iratanyagokhoz, azoknak a bíráknak, ügyészeknek az életrajzaihoz, kinevezési, előléptetési és fegyelmi irataikhoz, "akikkel a vádirat szignálójaként, ítélet meghozójaként találkozunk". Az ő pályájuk rekonstruálásában nyújt nagy segítséget a Kúria és a Legfőbb Ügyészség - jegyezte meg.
    Bíznak abban, hogy az első eredményeket már jövőre közzé tudják tenni. "Ezzel is tartozunk a társadalomnak, ez is információs kárpótlás" - jelentette ki Földváryné Kiss Réka.