Gedeon napja van. | 2024.03.28

Varga Mihály: a kelet-közép-európai régió növekedése az Európai Unió átlaga felett alakul

2019-09-14 13:36:16

A kelet-közép-európai régió növekedése továbbra is magasan az Európai Unió átlaga felett alakul, ezért fontos szerepet játszik a kontinens gazdaságának erősítésében - emelte ki Varga Mihály az uniós pénzügyminiszterek ülésén (Ecofin) Helsinkiben.

    A Pénzügyminisztérium szombati közleménye szerint az informális Ecofin-ülés egyik kiemelt témája volt az is, hogy a pénzügyminiszterek milyen szerepet játszhatnak a klímaváltozás elleni fellépésben.  
    Varga Mihály a tanácskozáson kifejtette, hogy az adó- és pénzügypolitika, illetve költségvetés-tervezési eszközök is tudják támogatni a klímabarát intézkedéseket. Ezek azonban nem háríthatnak aránytalan terhet sem az európai, sem egy-egy nemzeti iparágra, régiókra és a polgárokra, illetve nem okozhatnak érzékelhető versenyhátrányt más gazdaságokkal szemben.
    A finn elnökség az úgynevezett "hibrid fenyegetések" kérdéskörét kiemelt témaként kezeli, ezért a pénzügyminiszterek megvitatták a Bruegel brüsszeli kutatóintézet háttéranyagát, amely a kihívásokat és ezzel összefüggésben a pénzügyi infrastruktúra ellenálló-képességét mérte fel.
    A "hibrid fenyegetés" a kibertámadásoknál jóval szélesebb kört ölel fel, lehet bármi, a félretájékoztatástól a konkrét fizikai infrastruktúrát veszélyeztető akciókig. Varga Mihály kifejtette: a dokumentumokban foglaltakkal egyetért, az együttműködés és információcsere fokozása az incidensekre való előzetes felkészülés és az esetleges súlyos események gyors elhárítása és kezelése érdekében elengedhetetlen.