Gedeon napja van. | 2024.03.28

A várakozásokkal szemben csökkent Kína exportja augusztusban

2019-09-08 10:15:00

Az elemzői előrejelzésekkel szemben csökkent Kína dollárban számolt exportja , míg a behozatal a várakozásokhoz képest kisebb mértékben csökkent augusztusban.

    A kínai vámszolgálat vasárnap közzétett adatai szerint éves összevetésben az ország kivitelének dollárban számított értéke augusztusban 1 százalékkal esett vissza, szemben a 2 százalékos növekedést jósló előrejelzésekkel. Szakértők a júliusi 3,3 százalékos bővülés után csupán a növekedés enyhe lassulására számítottak.
    Az import esetében elemzők 6 százalékos visszaeséssel számoltak, a behozatal dollárban számított értéke azonban enyhébb mértékben, 5,6 százalékkal mérséklődött a tavalyi év azonos időszakához képest, ezzel megismételve a júliusban mért adatot. Az import április óta, immár negyedik hónapja folyamatosan csökken.
    A kínai külkereskedelmi mérleg 34,84 milliárd dolláros többlettel zárt augusztusban, a júliusi 45,06 milliárd dolláros szufficit után. A külkereskedelmi többlet ezzel a tavalyi év azonos időszakához képest 32,5 százalékkal emelkedett.
    A politikailag érzékeny amerikai relációban a külkereskedelmi többlet Kína javára 26,95 milliárd dollár volt a múlt hónapban, ezzel az év első nyolc hónapjában összesen 195,45 milliárd dollárt ért el.
    Jüanban számolva az export értéke éves összevetésben 2,6 százalékkal emelkedett, míg az import értéke ugyanennyivel csökkent augusztusban. A külkereskedelmi aktívum 239,6 milliárd jüant ért el, 41,8 százalékkal bővülve a tavalyi év azonos időszakához képest.
    Kína legnagyobb külkereskedelmi partnere továbbra is az Európai Unió, a kétoldali kereskedelem jüanban számolt értéke éves összevetésben 9,7 százalékkal, 3150 milliárd jüanra emelkedett.
    A Délkelet-ázsiai Országok Szövetsége (ASEAN) után Kína harmadik legnagyobb külkereskedelmi partnere az Egyesült Államok, a vele folytatott kétoldali kereskedelem értéke azonban a tavalyi év azonos időszakához képest 9 százalékkal, 2420 milliárd jüanra csökkent.
    Augusztusban tovább mérgesedett az Egyesült Államok és Kína között dúló kereskedelmi háború: Washington újabb kínai árucikkekre vetett ki 15 százalékos pótvámokat szeptember 1-étől, mire Peking válaszlépésként 5 és 10 százalékos büntetővámokat vezetett be egyes amerikai árucikkekre, a kínai jegybank pedig történelmi mélypontra engedte visszaesni a jüant a dollárral szemben.
    A két fél csütörtökön abban állapodott meg, hogy tárgyalóik október elején Washingtonban találkoznak ismét a kereskedelmi tárgyalások újabb fordulójára, ám megfigyelők kevés esélyt látnak arra, hogy komoly előrelépés történjen egy esetleges megállapodás irányába.
    Október 1-étől és december 15-étől újabb amerikai pótvámok lépnek életbe, míg a Peking részéről bejelentett büntetővámok egy része szintén december közepétől lép hatályba.
    Szakértők a kereskedelmi háború mellett a gyengülő belső keresletet teszik felelőssé a romló külkereskedelmi adatok miatt.
    A kínai jegybank pénteken közölte, hogy szeptember 16-ától csökkenti a bankok kötelező tartalékrátáját, október és november közepétől pedig még tovább csökkenti azt a likviditás növelésének céljából. A bejelentést egy nappal az után tették, hogy egy kabinetülést követően Peking további, gazdaságélénkítő intézkedéseket ígért.