Auguszta napja van. | 2024.03.29

Megalakult az új olasz kormány

2019-09-04 17:59:00

Megalakult szerdán az Öt Csillag Mozgalom (M5S) és a baloldali Demokrata Párt (PD) közös kormánya Giuseppe Conte miniszterelnök vezetésével - jelentette be Ugo Zampetti, Sergio Mattarella olasz államfő főtitkára.

    Conte a nap folyamán mutatta be leendő minisztereinek listáját a köztársasági elnöknek. A teljes kabinet csütörtök reggel tíz órakor teszi le az esküt az államfői palotában. Ezt követően az olasz törvényhozás mindkét házának bizalmat kell szavaznia az új kormánynak.
    Conte az államfővel tartott találkozóját követően  elmondta,  hogy Luigi Di Maio, az M5S vezetője kapja a külügyminiszteri tárcát, míg a független  Luciana Lamorgese magas rangú köztisztviselő lesz az új kormány külügyminisztere. Lamorgese Matteo Salvinit, a belvándorlásellenes Liga vezetőjét váltja a belügyi tárca élén.
    Roberto Gualtieri, a PD európai parlamenti képviselője a gazdasági tárcát vezeti majd.
    Ez Conte második kormánya lesz. A pártoktól független politikus 2018 júniusa óta vezette az M5S és a jobboldali Liga koalíciós kabinetjét, az utóbbi párt vezetője, Matteo Salvini azonban előrehozott választások és a kormányfői tisztség elnyerésének reményében felmondta a további kormányzati együttműködést addigi koalíciós partnerével. Augusztus 20-án Conte bejelentette lemondását, de  ügyvezetőként továbbra is ellátta a kormányfői teendőket.