Gedeon napja van. | 2024.03.28

Hétezer éves üzletet fedeztek fel a régészek Kelet-Csehországban 

2019-08-29 17:15:00

Mintegy hétezer éves üzletet vagy piacot találtak a régészek a kelet-csehországi Jaromer városának közelében - jelentette a CTK hírügynökség a Hradec Královéban működő egyetem szakértőire hivatkozva, akik a leleteket osztályozzák és feldolgozzák. 

    A régészek az ásatásokat a Prága-Hradec Králové autópálya (D11) új szakaszának építése területén végzik harmadik éve. Korábban egyebek között már számos értékes, mintegy ötezer éves kerámia edényeket is találtak az ásatások folyamán.
    "Az idén részletesen feltárt települést már a kutatások első szakaszából ismerjük. Most aránylag kis területen sok olyan kőszerszámot, kést, szekercét és más hasonló eszközt találtunk, amelyek a közelben nem létező anyagból készültek. Ismereteink szerint ezek az eszközök a mai Lengyelország vagy Szlovákia területén készülhettek. A terület részletes feltárása alapján arra a következtetésre jutottunk, hogy valószínűleg egy régi üzletközpontot, piacot vagy raktárt találtunk" - nyilatkozta Ladislav Rytír, az egyetem régésze a hírügynökségnek. 
    A D11-es autópálya új szakaszán folyó régészeti kutatások területe jelenleg példa nélküli egész Csehországban. 
    "A régióban nagy csaták voltak a 18. században, s ezen a vidéken zajlott le 1866-ban a porosz-osztrák háború több fontos eseménye is. Számos új, értékes leletre bukkantunk" - szögezte le a kutató. 
    A legérdekesebb és legértékesebb leleteket később a régió múzeumaiban tervezik kiállítani.