Gedeon napja van. | 2024.03.28

G7 csúcstalálkozó - Macron: a kereskedelmi háborúk senkinek sem jók

2019-08-24 16:14:00

Emmanuel Macron szeretné meggyőzni a G7-es országcsoport szombat este kezdődő franciaországi csúcsértekezletén "valamennyi partnerét arról, hogy a kereskedelmi feszültségek mindenkinek ártanak". A francia államfő ezt a találkozó kezdete előtt az Atlanti-óceán partján található Biarritzból élőben közvetített televíziós beszédében mondta.

    A világ hét legfejlettebb országai  (Németország, Egyesült Államok, Japán, Olaszország, Kanada, Nagy-Britannia és Franciaország) vezetőinek hétfőig tartó találkozójának főbb témáit felsorolva (kereskedelmi háborúk, brazíliai erdőtüzek, iráni nukleáris program)) Emmanuel Macron jelezte: azt szeretné, ha a csúcs "hasznosnak és jelentősnek" bizonyulna. 
    "Jogosan várják el, hogy szavatoljuk és megvédjük a békét a világban. Beszélni fogunk Iránról, Szíriáról, Líbiáról, Ukrajnáról ... Ezekben a kérdésekben időnként nézeteltérések mutatkoznak, és távolinak tűnhetnek önöknek, de érintik önöket is" - hangsúlyozta a francia elnök, megemlítve a 2015-ös franciaországi terrortámadásokat és a migrációs válságot.