Gedeon napja van. | 2024.03.28

EP-elnök: partra kell szállítani a Proactiva Open Arms hajóján rekedt migránsokat

2019-08-16 18:45:54

A Proactiva Open Arms nevű spanyol civil szervezet mentőhajóján rekedt bevándorlók azonnali partra szállítására szólította fel az olasz hatóságokat pénteken az Európai Parlament (EP) elnöke.

    David Sassoli arról számolt be, hogy felvették a kapcsolatot a hajó kapitányával, aki szerint a helyzet drámai, a körülmények elfogadhatatlanok.
    Az olasz Lampedusa partjaitól nagyjából egy kilométerre veszteglő hajó immár két hete kikötési engedélyre vár. Egészségi állapotuk miatt egyesek már elhagyhatták a járművet, de még így is több mint 130, tengerről fedélzetre vett migráns van a fedélzeten.
    "Már kezdik feladni, s károkat tesznek magukban, ahogy veszítik el a realitásérzéküket. A higiéniai körülmények rosszabbak, mint valaha. A fedélzeten tartózkodók azonnali partra szállítására van szükség. Remélem, hogy a hatóságok megértik a humanitárius vészhelyzet súlyosságát, és engedélyezik még ma a kikötést" - írta az EP új olasz elnöke.
    Az Európai Bizottság pénteken felszólította az EU tagállamait, hogy mutassanak szolidaritást az érintettekkel, valamint a rajtuk segíteni kívánókkal. A brüsszeli testület szóvivője emellett üdvözölte, hogy hat ország - Franciaország, Németország, Luxemburg, Portugália, Románia és Spanyolország - már felajánlotta a részvételét a hajó utasainak "elosztásában".