Gedeon napja van. | 2024.03.28

Olaszország-szakértő: ellentmondásosak a hírek az államválságról

2019-08-14 11:22:26

Ellentmondásosak a hírek az olasz államválságról. Kedd reggel még tagadták, estére már lehetőségként nyilatkoztak arról, hogy átmeneti kormányt alakítana a nagyobbik kormánypárt, az Öt Csillag Mozgalom (M5S) és az ellenzéki Demokrata Párt (PD) -  mondta Szomráky Béla Olaszország-szakértő szerdán az M1 aktuális csatornán.

    Hozzátette: a kisebbik kormánypárt, a saját kormánya ellen bizalmatlansági indítványt benyújtó Liga vezetője, Matteo Salvini szerint az olasz partokra érkező migránsok számának növekedésével járhat, ha új átmeneti kormány alakul.
    Az olasz törvényhozás felsőháza azonban még nem tűzte napirendre a bizalmatlansági indítványt - hívta fel a figyelmet Szomráky Béla.
    Matteo Renzi, a Demokrata Párt (PD) főtitkára szerint szükséges, hogy az Öt Csillag Mozgalom csatlakozzon az általa elképzelt átmeneti kormányhoz, vagyis az ellenzéki párt az általa eddig gyűlölt, inkompetensnek nevezett M5S-sel akar összefogást - magyarázta a szakértő.
    Az M5S célja Matteo Salvini belügyminiszter kiszorítása, mivel a Liga népszerűsége megduplázódott a tavalyi választások óta, így valószínűleg ő lenne a nagy nyertese egy előrehozott választásnak - fűzte hozzá.
    Szomráky Béla kiemelte: az M5S "szabadesésben van", támogatottsága 33 százalékról 17 százalékra csökkent, így szinte lehetetlen, hogy egy előrehozott választáson jó eredményt érjen el.