Auguszta napja van. | 2024.03.29

Medvegyev: Moszkva továbbra is támogatja Biskeket

2019-08-09 11:44:00

Oroszország továbbra is segítséget kíván nyújtani Kirgizisztánnak - jelentette ki Dmitrij Medvegyev orosz miniszterelnök pénteken Csolpon-Atában, ahol Szooronbaj Dzsejenbekov kirgiz elnök fogadta őt.

    "Kapcsolataink valóban jók és fejlettek. A legkülönbözőbb kérdésekben konzultálunk. Igyekszünk a lehetőségeinkhez mérten segítséget és támogatást nyújtani barátunknak és partnerünknek, a Kirgiz Köztársaságnak. Ez továbbra is így lesz, ne kételkedjen ebben" - mondta Medvegyev Dzsejenbekovnak.
    Közölte, hogy mielőtt elutazott az Eurázsiai Gazdasági Unió kirgizisztáni kormányfői tanácskozására, a kétoldalú viszonyról megbeszélést folytatott Vlagyimir Putyin orosz elnökkel, akinek üdvözletét átadta kirgiz vendéglátójának.
    Dzsejenbekov méltatta a két ország között az elmúlt évek során a legmagasabb szinten folytatott párbeszédet.
    "Mindig érezzük az önök támogatását. És önt Kirgizisztánban igaz barátunkként ismerik, aki hozzájárul stratégiai partnerségünkhöz. Mi is közeli barátunknak tartjuk önt" - hangoztatta. 
    Méltatta, hogy Oroszország pénzügyi támogatást nyújtott Kirgizisztánnak és technikai segítséget adott a Sanghaji Együttműködési Szervezet csúcstalálkozójának megrendezéséhez.
    Medvegyev látogatása előtt két nappal, szerdán Kirgizisztánt a belpolitikai válság peremére sodorta az, hogy a rendőrség megpróbálta letartóztatni az ország előző elnökét, Almazbek Atambajevet, de a testőrei ellenálltak, kommandósokat ejtettek túszul. Összecsapásokat követően, csütörtökön letartóztatták és korrupcióval vádolták meg Atambajevet. A biskeki orosz nagykövetség pénteken közölte, hogy a kirgiz fővárosban nyugalom van, miután a helyi hatóságok véget vetettek Atambajev hívei "kísérletének a helyzet destabilizálására". A kirgiz belügyminisztérium az exelnök mintegy 40 követőjének őrizetbe vételéről számolt be.
    Csolpon-Atéban közben megkezdődött az Eurázsiai Gazdasági Unió miniszterelnökeinek tanácskozása.
    Oroszország és Kirgizisztán között a politikai kapcsolatok szorosak, a közép-ázsiai ország élére két éve megválasztott Szooronbaj Dzsejenbekov államfő kifejezetten oroszbarát, de már elődje, a most korrupcióval vádolt Almazbek Atambajev is az volt, erősítette a szoros viszonyt Biskek és Moszkva között. A két ország vezetői két évvel ezelőtt az együttműködést elősegítő kilenc dokumentumot írtak alá, amelyek egyike Kirgizisztán Oroszországgal szembeni 240 millió dolláros tartozásának elengedéséről rendelkezik. Moszkva az azt megelőző 11 évben összesen 703 millió dollárnyi adósságot írt le Biskeknek. Nemcsak politikai, hanem katonai téren is közeli a két ország viszonya, Kirgizisztánban orosz katonai támaszpont működik.