Csongor napja van. | 2024.04.16

Zelenszkij: az új ukrán vezetés az év végéig megszünteti a termőföld eladásának tilalmát

2019-08-08 14:38:00

Az új ukrán vezetés azt tervezi, hogy az év végéig végrehajtja a földreformot, és a jövő évtől megszünteti a termőföld eladásának tilalmát - közölte Volodimir Zelenszkij ukrán elnök Törökországban, egy üzleti fórumon.

    Az Ukrajinszka Pravda hírportál jelentése szerint az ukrán államfő szavai szerint 40 millió hektáros földpiac megnyitásáról van szó, olyan termőföldé, amely a világon az egyik legjobb minőségű. Reményét fejezte ki, hogy török vállalatok is befektetnek majd, különösen Ukrajna déli részén, ahol - mint mondta - szükség van a rekultivációs rendszerek létrehozására és fejlesztésére. Hozzáfűzte, hogy az említett régióban megvizsgálják az állami és a magánszféra közötti partnerség lehetőségeit is.
    Ukrajnában jelenleg moratórium van érvényben a mezőgazdasági földterületek eladására. A hírportál adatai szerint 2018-ban a moratórium miatt 22,5 milliárd dollárral lett kevesebb Ukrajna bruttó hazai terméke (GDP).
    Volodimir Hrojszman a távozó félben lévő kormány miniszterelnöke több ízben hangot adott véleményének, hogy csak korlátozásokkal szabad engedélyezni a termőföld eladását. Az ő álláspontja az, hogy legfeljebb 200 hektár terület lehet egy személy birtokában, és még 200 hektár farmergazdaság tulajdonában, továbbá csak ukrán állampolgárok vehessenek termőföldet. Ezen felül kizárná a holdingok számára is a termőföldvásárlás lehetőségét.  
    Zelenszkij az üzleti fórumon bejelentette továbbá, hogy az új ukrán vezetés tervezi a kaszinók újbóli legalizálását is ötcsillagos szállodákban. Ez szavai szerint hozzájárul majd a Fekete-tenger partvidékén lévő üdülőövezet fellendüléséhez. Hozzátette, hogy ebben az üzletágban is szívesen látnának partnerként török befektetőket. 
    Ukrajnában 2009-ben tiltották be a kaszinókat, amelyek viszont ettől nem tűntek el, hanem illegálisan folytatták a működésüket országszerte, így nem is fizetnek adót az állami költségvetésbe.