Auguszta napja van. | 2024.03.29

Soha nem hozható nyilvánosságra a legfiatalabb brit elítélt személyazonossága

2019-07-30 15:39:00

Soha nem hozható nyilvánosságra annak a brit fiatalnak a személyazonossága, akit 2015-ben, 15 éves korában életfogytig tartó börtönre ítéltek terrorcselekmények előkészítésének vádjával, az erről szóló felsőbírósági döntést a The Daily Telegraph című lap ismertette kedden.

    Az észak-angliai Blackburnben élő tizenéves volt az eddigi legfiatalabb olyan elítélt a brit kriminalisztika történetében, akire terrorvádak alapján szabtak ki letöltendő börtönbüntetést. A bíróság akkor úgy döntött, hogy legalább öt évet rács mögött kell töltenie, mielőtt szabadlábra helyezésért folyamodhat. A brit sajtóban RXG néven emlegetett, jelenleg 18 éves fiatal tehát jövőre kérelmezheti szabadlábra helyezését.
    Személyazonossága a nagykorúvá válásáig a törvény értelmében nem volt nyilvánosságra hozható, örökre szóló védelmét pedig ügyvédei kérésére és annak érdekében rendelte el a felsőbíróság hétfőn, hogy a fiatalember ne váljon az Iszlám Állam dzsihadista szervezet "reklámarcává". A fiú ugyanis a terrorszervezet online fórumokon terjesztett propagandájának hatására kezdett hozzá az általa kitervelt terrorcselekmény előkészítéséhez.
    A döntés azt jelenti, hogy bárkire, aki megszegi az erről szóló rendelkezést, szabadságvesztés várhat.
    A fiatal terroristajelöltet 2015 áprilisában vették őrizetbe azzal a váddal, hogy terrortámadást szervezett az ausztráliai ANZAC-nap emlékrendezvényeinek részvevői ellen. A melbourne-i rendezvényen annak az ausztrál és új-zélandi hadtestnek (ANZAC) az elesett katonáira emlékeztek, amely 1915. április 25-én szállt partra a törökországi Gallipolinál. Az akkor még csak 14 éves vádlott egy fiatal ausztráliai férfit próbált rávenni az ANZAC-emlékrendezvény elleni terrortámadás elkövetésére. A vád szerint a fiú emellett ausztrál katonák lefejezésére is megpróbálta felbujtani 18 éves ausztráliai kapcsolatát, akivel összesen több mint háromezer sms-t váltott. A fiú azután került a rendőrség látókörébe, hogy iskolájában tanárait is lefejezéssel fenyegette meg.
    Az RXG néven emlegetett fiú előtt mindössze hat fiatal elítélt részesült hasonló bírósági védelemben, ők azonban - egy kivételével - 12 évesnél fiatalabbak voltak, amikor elkövették a terhükre rótt bűncselekményeket, így nem volt egyértelmű, milyen mértékben voltak tisztában tetteik súlyával.