Gedeon napja van. | 2024.03.28

Boris Johnson kormányfői kinevezése nyomán erősödött a kormányzó brit Konzervatív Párt népszerűsége

2019-07-28 17:12:00

Jelentős mértékben, tíz százalékponttal erősödött a kormányzó brit Konzervatív Párt népszerűsége az azóta eltelt pár napban, hogy Boris Johnson korábbi külügyminiszter, a brit európai uniós tagság akár mindenáron való megszűnéséért (Brexit) küzdő tábor zászlóvivője váltotta Theresa Mayt a kormányfői tisztségben szerdán. A Mail on Sunday című vasárnapi tömeglap által ismertetett közvélemény-kutatás szerint a párt támogatottsága 30, a parlamenti ellenzék legfőbb erejét adó Munkáspárté 25 százalékos.

    A július 25. és 27. között hozzávetőleg 2000 ember megkérdezésével készült felmérés szerint a közelmúltban megerősödő Liberális Demokraták 18 százalékon állnak. A Nigel Farage vezette Brexit Párt 14 százalékra esett vissza, vagyis 10 százalékpontot veszített népszerűségéből az újság számára nyár elején készült legutóbbi közvélemény-kutatáshoz képest.   
    Más lenne viszont a sorrend a Deltapoll intézet által végzett felmérés szerint, ha a Munkáspártot nem Jeremy Corbyn vezetné. Ebben az esetben a Labour 34 százalékos támogatottsággal az élre, a Tory párt 28 százalékkal a második, a Brexit Párt 14 százalékkal a harmadik helyre kerülne, a Liberális Demokraták pedig 13 százalékkal a negyedikek lennének.
    A választók többsége valószínűnek tartja, hogy még az év vége előtt előrehozott választásokat tartanak, a válaszadók 55 százaléka vélekedett így, és csak 28 százalékuk tartotta valószínűtlennek ezt. Boris Johnson szombaton kijelentette, semmiképp sem akar parlamenti választást a Brexit jelenleg érvényes határnapja, október 31. előtt. Az új brit miniszterelnök sokat hangoztatott álláspontja, hogy a brit európai uniós tagság mindenképpen megszűnik október utolsó napján, akár a kilépés feltételeit tartalmazó megállapodás elfogadása nélkül is.
    Megerősítést nyert a Mail on Sunday által között felmérés szerint, hogy több mint három évvel a brit európai uniós tagságról tartott népszavazás után a lakosság még mindig megosztott a Brexit ügyében. A Deltapoll eredményei szerint egy újabb referendum esetén most 52 százalék voksolna a bennmaradásra, 48 százalék a kilépésre, noha a különbég hibahatáron belüli. A 2016 júniusi népszavazáson szűk 51,9 százalékos többség támogatta a kilépést, 48,1 százalék a bennmaradást.
    Boris Johnson miniszterelnöki kinevezése újfent ráirányította a figyelmet a politikus magánéletére. A felmérés szerint a britek megosztottak abban a kérdésben, hogy a válófélben lévő kormányfő partnere, Carrie Symmonds is beköltözzön-e a Downing Street 10. szám alatti hivatalba és rezidenciára. Harminchárom százalékuk támogatta, szintén 33 százalékuk viszont ellenezte ezt.