Gedeon napja van. | 2024.03.28

Időjárás-jelentés

2019-07-24 16:30:00

Az Országos Meteorológiai Szolgálat jelenti:


    Időjárási helyzet Európában
    ---------------------------
    Anticiklon terül el Európa nyugati és középső részei felett, hatására kevés a felhő, sokat süt a nap. A térséget elérő hőhullám lassan a tetőpontjához közelít. Spanyolországban, Franciaországban több helyütt is 40, 42 fok körül alakul a maximum-hőmérséklet, ettől kissé keletebbre 30 és 35 fok közötti értékeket mérnek. A változás szele azonban már elérte a nyugati partokat. Jelenleg Skócia felett található annak a ciklonnak a középpontja, amelynek hidegfrontja meghozza a várva várt enyhülést, sőt az előbb említett képződményt szorosan követi még egy légörvény, de ez jelenleg még az Atlanti-óceán felett tartózkodik. A magasnyomás keleti peremén szintén egy ciklon található, amely már meghozta a lehűlést Kelet-Európában, így ott általában 22 és 26 fok közé melegszik fel a levegő. A Kárpát-medence fölé csütörtök estig nyugat felől melegebb léghullámok érkeznek, fokozódik a hőség.

    Várható időjárás az ország területén csütörtök estig
    ----------------------------------------------------
    Éjszakára a keleti tájakon maradhatnak felhősebb körzetek, másutt kiderül az ég. Csütörtökön napos időre számíthatunk kevés gomolyfelhővel. Egy-egy futó záporra leginkább az ország keleti felén van esély. Szerdán az északi szél olykor megélénkül, majd mérséklődik a légáramlás.
    A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet általában 14 és 19 fok között valószínű. A legmagasabb nappali hőmérséklet csütörtökön 29 és 35 fok között alakul. A legmelegebb az ország északnyugati harmadán lesz.