Gedeon napja van. | 2024.03.28

Letette hivatali esküjét az új román belügy- és külügyminiszter

2019-07-24 11:38:20

Letette hivatali esküjét szerdán Ramona Manescu új román külügyminiszter és Nicola Moga belügyminiszter, miután Klaus Iohannis államfő előzőleg aláírta a kinevezésüket.

    Viorica Dancila miniszterelnök július 15-én jelentette be a kormányátalakítást, leváltotta Teodor Melescanu külügyminisztert és Carmen Dan belügyminisztert.     
    Dancila egy harmadik módosítás jóváhagyását is kérte Iohannistól: Mihai Fifort javasolta Ana Birchal helyet a stratégiai partnerségi kapcsolatokért felelős miniszterelnök-helyettesi tisztségbe. Iohannis mindhárom kinevezésre rábólintott, így ők le is tették szerdán az elnök jelenlétében hivatali esküjüket.
    Iohannis az elmúlt években a szociálliberális kormány miniszterelnökei által javasolt miniszter-jelölteket többször elutasította, ezért most sem volt egyértelmű, hogy kinevezi-e az új kormánytagokat.  
    A 46 éves Ramona Manescu korábban európai parlamenti képviselő volt, végzettsége szerint jogász. Őt a román szociáldemokraták kisebbik koalíciós partnere, a liberális ALDE javasolta a külügyminiszteri posztra. Manescu 2013 augusztusa és 2014 februárja között a közlekedési miniszteri tisztséget töltötte be. 
    Kinevezését az ellenzéki Mentsétek meg Romániát (USR) bírálta, mert szerintük, Manescu férjével együtt, aki korábban bukaresti kerületi polgármester volt, jogtalanul tett szert mintegy 4,5 millió euróra az előző rendszer idején elkobozott ingatlanok illegális visszaszolgáltatása révén. Ezt azonban a bíróság előtt senki se bizonyította, így kinevezéséhez hozzájárult Iohannis.