Auguszta napja van. | 2024.03.29

Putyin: az engedély nélküli erdőirtás súlyosbíthatta az Irkutszk környéki áradásokat

2019-07-19 17:30:00

Nem robbantásos földmunkálatok okoztak rendkívüli áradásokat Irkutszk megyében, de a régióban végzett nagyarányú és engedély nélküli erdőirtás súlyosbíthatta a helyzetet - jelentette ki Vlagyimir Putyin orosz pénteken a helyszínen, ahol ismét találkozott a természeti csapás károsultjaival.

    Irkutszk megyében a június 25-én elkezdődött erős esőzések következtében több mint 100 települést árasztott el a víz, és emiatt 25 ember vesztette életét. Az Angara vízgyűjtő területén több mint 9 ezer épület rongálódott meg súlyosan vagy semmisült meg teljesen, és több mint 30 ezer ember vesztette el teljes a vagyonát vagy annak jelentős részét. Előzetes becslések szerint az anyagi kár eléri a 29 milliárd rubelt. (A rubel jelenlegi árfolyamon 4,60 forintot ér.) 
    Putyin, aki június 29-én járt már a katasztrófa sújtotta területen, pénteken a legnagyobb károkat elszenvedett Tulun települést kereste fel. Az elnök egyebek között megígérte, hogy a hatóságok továbbra is fel fognak lépni az illegális fakitermelés ellen. Megígérte, hogy ismét személyesen ellenőrzi majd a helyszínen a katasztrófa következményeinek felszámolását. 
    Az államfő irányításával az orosz kormány pénteken Bratszkban rendkívüli tanácskozást tartott a helyreállításról. A munkálatokat a helyszínen irányító Vitalij Mutko miniszterelnök-helyettes ezen kijelentette, hogy az árvíz által lerombolt lakóházakat 2020 harmadik negyedévére fogják helyreállítani vagy pótolni.
    Az elmúlt hetekben egyébként az orosz televíziók élesen bírálták Szergej Levcsenko Irkutszk megyei kormányzót. A tisztségviselő az áradások idején a jelentések szerint magánügyben Moszkvában tartózkodott, ahonnan nem tért vissza, hogy a védekezést irányítsa.