Auguszta napja van. | 2024.03.29

ENSZ-tisztviselő: újra kellene gondolni a korábbi intézkedések fenntartását

2019-07-17 20:19:08

Már nem érkeznek migránsok jelentős számban Magyarországra, ezért újra kellene gondolni azoknak az intézkedéseknek a fenntartását, amelyeket a korábbi válsághelyzetben hoztak - mondta Felipe González Morales, az ENSZ migránsok emberi jogaival foglalkozó, független különleges jelentéstevője szerdán Budapesten.

    Felipe González Morales július 10. és 17. között folytatott megbeszéléseket Magyarországon. A jelentéstevő az ország hatályos törvényeit, szakpolitikáját és gyakorlatát, valamint ezeknek a migránsok emberi jogaira gyakorolt hatását vizsgálta.
    Hangsúlyozta: a magyar migrációs politikában a biztonság az első számú szempont, viszont már nem áll fenn az a néhány évvel ezelőtti helyzet, amely ezt indokolná. A migránsok emberi jogai kevés figyelmet kapnak - tette hozzá.
    Közölte: a "válsághelyzetet" folyamatosan meghosszabbítják, és jelenleg szeptember 7-ig érvényes. Ezen időszak közelgő lejáratát tekintve azt ajánlotta Magyarországnak, hogy értékelje újra a tényleges migrációs helyzetet, szüntesse meg a válsághelyzetet és az ahhoz kapcsolódó korlátozó intézkedéseket.
    Az ENSZ-tisztviselő kitért a tranzitzónák helyzetére. Azt mondta: rendkívül szigorú előírások vannak a tranzitzónákban.
    Közölte: jelenleg a tranzitzónákban mintegy 280 ember tartózkodik, legtöbbjük olyan család, amely évek óta úton van. A tranzitzónák lakóinak több mint 60 százaléka gyermek. A gyermekeknek különösen fontos megfelelő körülményeket teremteni - vélekedett.
    Felipe González Morales szerint hatékonyabb jogi segítséget kell biztosítani a tranzitzónában, továbbá meg kell adni a külső ellenőrzés lehetőségét.
    Arról is beszélt, hogy a civil szervezetek szerepe elődleges az emberi jogok garantálásában, ezért fontos, hogy szabadon tevékenykedhessenek. Kifogásolta, hogy a bevándorlási különadót vezettek be a civil szervezeteknek. Az elmúlt években a migránsok jogaiért dolgozó civil szervezetek több akadállyal szembesültek Magyarországon - fűzte hozzá.
    A vendégmunkásokra utalva a jelentéstevő azt is felvetette, hogy a migráns munkavállalók hozzá tudnának járulni a munkaerőhiány csökkentéséhez. Magyarország lehetővé teszi, hogy más országokból egyre több "migráns munkavállaló" érkezzen - mondta.
    Kiemelte: az a tény, hogy az országban egyre nagyobb számban tartózkodnak migránsok, megköveteli a migránsellenes retorika sürgős vizsgálatát, mivel ez kedvezőtlen hatással lehet a migránsok mindennapi életére, és ezáltal hátráltatja társadalmi integrációjukat is.
    Felipe González Morales elmondta: a magyar hatóságok látogatása előtt és alatt együttműködők voltak, szabad hozzáférést biztosítottak minden létesítményhez. Nyolcnapos látogatása során találkozott az illetékes kormányzati szervekkel, a bíróság, ENSZ-ügynökségek, a Frontex (az európai uniós part- és határvédelmi ügynökség) és civil szervezetek képviselőivel, migránsokkal, valamint felkeresett olyan létesítményeket, ahol migránsokat helyeztek el.