Andrea napja van. | 2024.04.18

Nézőpont: a Fidesz és a V4-ek támogatása nélkülözhetetlen volt Ursula von der Leyen megválasztásához

2019-07-17 11:39:00

A Fidesz és a visegrádi négyek (V4) támogatása nélkülözhetetlen volt Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság új elnökének megválasztásához - mondta Mráz Ágoston Sámuel, a Nézőpont Csoport vezetője szerda reggel az M1 aktuális csatornán.

    Elmondta, legalább 374 szavazat kellett ahhoz, hogy Ursula von der Leyent megválasszák, a Fidesznek pedig 13 mandátuma van az Európai Parlamentben, s az új bizottsági elnök végül 383 szavazatot, tehát a szükségesnél kilenccel többet kapott.
    A Fidesz és a V4-ek nemcsak megakadályozták, hogy a két úgynevezett csúcsjelölt hatalomra jusson, de hozzájárultak ahhoz is, hogy az általuk támogatott Ursula von der Leyen kerüljön pozícióba - hangsúlyozta Mráz Ágoston Sámuel.
    Kijelenthető az is - mondta -, hogy az európai baloldal nem vállalta fel Ursula von der Leyen támogatását, miközben a jobboldal és a liberálisok igen. "Egy nagyon furcsa helyzet van: Ursula von der Leyen egy jobbliberális jelölt (...), csak reménykedni lehet magyarként, hogy a jobbon lesz a hangsúly" - fogalmazott.