Emma napja van. | 2024.04.19

Ismét incidensek voltak Franciaországban az Afrika Kupa algériai győzelme után

2019-07-15 15:15:00

Csaknem háromszáz embert állítottak elő hétfőre virradó éjjel Franciaországban az algériai labdarúgó-válogatottnak az Egyiptomban zajló Afrikai Nemzetek Kupája elődöntőjében aratott győzelme utáni ünneplést követő incidensek során.

    A francia nagyvárosokban utcára vonult és hatalmas ünneplésben tört ki vasárnap este több ezer algériai és kettős állampolgárságú francia-algériai szurkoló, miután az algériai labdarúgó-válogatott az elődöntőben 2-1-re legyőzte a nigériai csapatot. A reggelig tartó ünneplés azonban helyenként összecsapásokba torkollott a rendőrökkel Párizsban, Lyonban és Marseille-ben, sok helyen a szurkolók tüzet gyújtottak, amely szemetesekre és gépkocsikra is átterjedt.
    A francia belügyminisztérium hétfői közlése szerint országszerte 282 embert állítottak elő, közülük 249-en kerültek őrizetbe, ezek között azonban nemcsak a győzelmet ünneplők, hanem a vasárnapi nemzeti ünnepet megzavaró sárgamellényes tüntetők is vannak. 
    Párizsban a Champs-Élysées sugárúton vasárnap délután a szintén tüzeket gyújtó kormányellenes tüntetőkkel keveredtek összetűzésbe az embereket könnygázzal oszlató rendőrök, majd néhány órával később ugyanitt az algériai győzelem ünneplése után éjszaka mintegy ötven rendbontó szurkolót állítottak elő. A fővárosban és az elővárosokban összesen 169-en kerültek őrizetbe.
    A legerőszakosabb cselekmények a közép-franciaországi Lyonban történtek, ahol a tűzoltók szerint több tucat gépkocsit, szemetest és az utcákon emelt barikádokat felgyújtottak az éjszaka folyamán. A szurkolók közé keveredő rendbontók itt is összecsaptak a rendőrökkel, akik közül 33-an könnyebben megsérültek, itt hét embert állítottak elő a hatóságok. 
    Marseille-ben, ahol jelentős algériai közösség él, miközben 15 ezren nézték a forgalom elöl lezárt belvárosban a nemzeti ünnepet lezáró tűzijátékot, 4 ezren ünnepelték az algériai győzelmet. A dél-franciaországi kikötővárosban elsősorban az ünnepségek helyszínei körüli mellékutcákban voltak incidensek a rendőrök és a rendbontók között, 12 embert vettek őrizetbe, nyolc rendőr könnyebben megsérült. 
    Már csütörtökön is hasonló jelentek voltak a francia városokban az algériai labdarúgó-válogatottnak az Afrikai Nemzetek Kupája negyeddöntőjében aratott győzelme után. Akkor Montpellier-ben egy szurkoló gépkocsijával belerohant egy sétáló családba: a gázolásban egy 42 éves nő életét vesztette, egyéves gyermekét, akit babakocsiban tolt maga előtt, életveszélyes sérülésekkel kórházban ápolják, 17 éves lánya a bokáján könnyebb sérüléseket szenvedett. Másnap Christophe Castaner francia belügyminiszter teljesen elfogadhatatlannak nevezte az incidenseket: Párizsban 73 gyújtogató és boltokat fosztogató fiatalt állítottak elő, az összetűzésekben mintegy húsz rendőr megsérült.