Auguszta napja van. | 2024.03.29

Kitoloncolták Németországból egy libanoni bűnszervezet fejét

2019-07-11 10:25:00

Kitoloncolták Németországból Libanonba a brémai alvilágot irányító arab bűnszervezet vezetőjét - jelentette a német sajtó belügyi tájékoztatásra hivatkozva csütörtökön.

    "A kérdéses személy ellen jogerős kiutasítási határozat volt érvényben, és kitoloncoltuk" - tudatta a belügyi szervek egyik szóvivője a sajtóval.
    A Bild című német tömeglap arról számolt be, hogy a férfi elleni akciót hónapokon át tervezték a brémai, a berlini és a szövetségi rendőrség emberei, és éjszaka, álmában ütöttek rajta, fogták el, és utasították ki Libanonba. A Bild információi szerint a 46 éves férfi ellen 13 éve volt érvényben a kiutasítási határozat.
    A kiutasított férfi a gyanú szerint az úgynevezett Miri-klán vezetője volt. A szervezet a hatóságok szerint a brémai szervezett bűnözés meghatározó ereje. A Die Welt című konzervatív lap szerint a mintegy 2500 fős, többnyire egy család tagjaiból álló klán mintegy 1300 tagja ellen folyik nyomozás. A most kiutasított férfi a Bild információi szerint legutóbb hat évet ült börtönben kábítószer-kereskedelem miatt.
    Berlinben, Brémában, Alsó-Szászországban és Észak-Rajna-Vesztfáliában több hasonló bűnszervezet, egy-egy családhoz köthető klán működik, amelyek többnyire arab vagy kurd származású bűnözőkből állnak, és zsarolással, betöréssel, drogkereskedelemmel és egyéb bűncselekményekkel foglalkoznak. Többségük Libanonban vagy Törökországban élt, mielőtt bevándorolt Németországba.