Andrea napja van. | 2024.04.18

Német államtitkár: nincs remény a menedékkérők európai elosztására

2019-07-08 13:50:00

Nem tartja elképzelhetőnek Michael Roth német külügyi államtitkár, hogy a Földközi-tengeren megmentett emberek elosztására az összes európai uniós tagállam bevonásával szülessen megoldás - erről a politikus az ARD német közszolgálati csatorna reggeli magazinműsorában beszélt hétfőn.

    "Feladtam a reményt, hogy az Európai Unióban egységesen megállapodásra tudjunk jutni a megfelelő elosztási mechanizmusról" - jelentette ki a szociáldemokrata Roth, hozzátéve, hogy a német kormány hónapok óta dolgozik azon, hogy tető alá hozzon egy koalíciót olyan országokból, amelyek hajlandóak menekülteket befogadni.
    Az államtitkár szerint kulcskérdés, hogy a Földközi-tengeren megmentett embereket szállító hajók hol kössenek ki, mert Németországig mégsem hajózhatnak; Olaszország vagy Málta jöhet szóba, de garanciákat kell kapniuk, hogy a kimentett embereket nagyon gyorsan más országok között osztják szét.
    A menedékkérők fogadása körüli vita rendre diplomáciai súrlódáshoz vezet Berlin és Róma között. Olaszország lezárta a kikötőit a menedékkérőkkel érkező civil mentőhajók előtt, melyek jelentős részét német civil szervezetek üzemeltetik. Németország viszont egyedül többnyire nem, csak más uniós országokkal együtt hajlandó befogadni a menedékkérőket ezekről a hajókról, és európai megoldást szorgalmaz a kérdésben.

 



Képújság
Sajómente Média Alapítvány