Auguszta napja van. | 2024.03.29

Netanjahu: Nagyon veszélyes, hogy Irán fokozza az urándúsítást

2019-07-07 15:38:00

Az izraeli miniszterelnök szerint nagyon veszélyes, hogy Irán megszegi az urándúsításra vonatkozó nemzetközi korlátozásokat. Benjámin Netanjahu ismét Teherán elleni szankciók kiszabására szólította fel Európát - jelentette a Jediót Ahronót című újság honlapja, a ynet vasárnap.

    Netanjahu azután nyilatkozott, hogy Irán bejelentette, megkezdi a megengedettnél magasabb fokon dúsított urán előállítását, illetve felkészült bármilyen szinten és bármilyen mennyiségben az urán dúsítására, válaszul az Egyesült Államok nyomására. 
    Washington szankciókkal próbálja a 2015-ös nemzetközi nukleáris megállapodás újratárgyalására kényszeríteni Teheránt. 
    "Ez egy nagyon-nagyon veszélyes lépés" - mondta Netanjahu nyilvánosan a kormány ülése előtt. "Irán megsértette az ENSZ Biztonsági Tanácsának tett ünnepélyes ígéretét az urándúsítás egy bizonyos szint alatt tartásáról" - mondta a kormányfő. 
    "Felhívom barátaimat, Franciaország, Nagy-Britannia és Németország vezetőjét, akik aláírták ezt a megállapodást, és azt mondták, hogy megszegése esetén súlyos szankciókat szabnak ki a Biztonsági Tanács döntése alapján. Merre vannak?" - kérdezte képletesen Netanjahu.
    "Az urán dúsítása csakis egy okból történhet, atombomba megteremtésére" - tette hozzá az izraeli miniszterelnök, aki élesen bírálta megszületése idején az Iránnal kötött atomalkut. 
    Előzőleg Juvál Steinic energiaügyi miniszter is ostorozta az iráni lépést. Az újság honlapjának, a ynetnek adott élő interjúban Steinic elmondta, hogy Irán az urán dúsítására vonatkozó korlátozások mérsékelt átlépésével elindult a nukleáris fegyverek irányába.
    "Irán fittyet hány a vele együtt meghúzott határvonalra" - mondta Steinic. "Nukleáris zsarolást hajt végre ellenünk, az Egyesült Államok és az egész világ ellen" - tette hozzá a biztonsági kabinetben is részt vevő izraeli miniszter.        Ez Steinic szerint azt is jelenti, hogy félresöpri a megállapodásban rögzített határt, és megkezdte a korántsem egyszerű menetelést a nukleáris fegyverek felé.
    Teherán lépése válasz arra, hogy Donald Trump amerikai elnök tavaly májusban egyoldalúan felmondta az atomalkut, és azóta több szankciót is életbe léptetett az iszlám köztársasággal szemben.
    A mintegy négy éve megkötött többhatalmi megállapodás feloldotta az Irán elleni nemzetközi szankciók többségét, amiért Teherán cserébe korlátozásokat fogadott el atomprogramjának végrehajtásában, többek közt vállalta az urándúsítás mértékének korlátozását.