Gedeon napja van. | 2024.03.28

Németh Szilárd: a márciusi ifjak üzenete, hogy összefogással lehetünk sikeresek Közép-Európában

2019-07-03 14:55:00

Vasvári Pál élete és munkássága azt üzeni korunk számára, hogy csak akkor lehetünk sikeresek Közép-Európában, ha együttműködünk "a birodalmi érdekekkel" szemben - jelentette ki a Honvédelmi Minisztérium (HM) parlamenti államtitkára szerdán Budapesten, egy konferencián.

    A Vasvári Pál halálának 170. évfordulója alkalmából rendezett tanácskozáson Németh Szilárd a közép-európai összefogás legújabb eredményének nevezte, hogy a visegrádi négyek (V4) sikeresen átvitték a polgárok akaratát az uniós vezetők kiválasztása során, sikeresen léptek fel "a birodalmi érdekekkel" szemben.
    A politikus úgy vélekedett, hogy miközben már 170 év telt el az 1848-49-es forradalom és szabadságharc óta, még számos tény vár feltárásra. Ezek egyike a márciusi ifjak tevékenysége.
    Ennek részben az az oka - folytatta - hogy a kommunista történetírásban Petőfin kívül a többi márciusi ifjúnak, mintegy harminc forradalmárnak még csak epizódszerep sem jutott, holott mindannyian hozzájárultak ahhoz, hogy "1848 a csodák éve legyen". Közöttük is kiemelkedő szerepet játszott Vasvári, aki 1849-ben Erdélyben a haza szabadságáért áldozta az életét - fűzte hozzá.
    Vasvári Pál olyan személyiség volt, aki 170 év távlatából is pozitív üzenetet küld mindannyiunk számára - fogalmazott Németh Szilárd.
    A konferencián átadták a Vasvári Pál Polgári Egyesület Vasvári-díjait, amellyel minden évben két személy, illetve intézmény tevékenységét ismerik el.
    Az idén Kovács Vilmos ezredes, a Hadtörténeti Intézet és Múzeum parancsnoka az egyik kitüntetett. A másik díjat a Romániában terrorizmus vádjával bebörtönzött két erdélyi magyarnak, Beke Istvánnak és Szőcs Zoltánnak ítélte oda - megosztva - az egyesület. A nevükben a díjat az Emberi Méltóság Tanácsának elnöke, Lomnici Zoltán vette át, aki hangsúlyozta, hogy ártatlanul ítélték el a két fiatalt, akik ma is kiállnak a magyarság ügyéért.
    Vasvári Pál történész, pedagógus, filozófus, politikus, forradalmár, a márciusi ifjak egyik vezéralakja 1826-ban Bűdön, a mai Tiszavasváriban született; 23 évesen, 1849-ben az erdélyi harcokban vesztette életét.