Auguszta napja van. | 2024.03.29

Eltérően reagálnak a cseh politikusok Ursula von der Leyen jelölésére

2019-07-03 14:15:00

Tapasztalt politikus, aki az erős föderatív Európa híve, de olyan védelmi miniszter, akit Németországban élesen bírálnak - egyebek között így vélekedtek az Európai Bizottság elnöki tisztségére jelölt Ursula von der Leyen személyéről szerdán cseh politikusok.

    "Tapasztalt politikus, aki a múltban már megmutatta, hogy célja egy jól működő és erős Európa" - jelentette ki Jan Hamácek, a cseh kormány szociáldemokrata minisztelnök-helyettese, belügyminiszter.
    "Ursula von der Leyen jelölése jó hír Csehország számára" - vélekedett Marek Vyborny, az ellenzéki kereszténydemokrata KDU-CSL párt elnöke. Megjegyezte, hogy a jelölt "jól ismeri a közép-európai régiót".
    Mikulás Peksa, az ellenzéki Cseh Kalózpárt alelnöke, EP-képviselő nem osztja ezeket a véleményeket. "A döntéshozók mellőztek mindenkit, aki indult az európai választáson és véletlenül azt a német minisztert helyezték előtérbe, akit Németországban tehetségtelenségéért bírálnak. Ez a választók teljes lenézése" - írta a Twitteren Mikulás Peksa.
    Petr Fiala, az ellenzéki Polgári Demokratikus Párt (ODS) elnöke szerint von der Leyen mindeképpen jobb jelölt, mint a szocialista Frans Timmermans. "Remélhető, hogy vezetése alatt az Európai Bizottság kevésbé lesz aktivista, s jobban fog hallgatni az EU tagállamai szavára. Kérdéses azonban, lesz-e bátorsága belevágni az EU szükséges reformjába" - mondta a politikus, aki egyben a cseh képviselőház alelnöke.
    "A visegrádi négyeknek úgy sikerült megakadályozniuk Timmermans jelölését, hogy helyette egy meggyőződéses euroföderalistát támogattak, aki nem félt menekülteket befogadni saját otthonába és Angela Merkel (német kancellár) hívének számít" - jelentette ki Marek Zenísek, az ellenzéki TOP 09 párt alelnöke újságíróknak.
    Tomio Okamura, a bevándorlásellenes Szabadság és Közvetlen Demokrácia (SPD) elnöke, képviselőházi alelnök számára von der Leyen személye "teljességgel elfogadhatatlan". "Nem titkoltan föderalista, aki a nemzetállamok megszüntetésén fáradozik. Nyilvánvaló, hogy mindent megtesz a V4-ek migránsellenes álláspontjának letörésére. Nehéz harcok várnak ránk szuverenitásunk megőrzése érdekében" - mondta a CTK hírügynökségnek Okamura.
    Katerina Konecná kommunista EP-képviselő úgy látja, hogy az Európa Tanács döntése ismét "megmutatta a V4-ek tehetetlenségét, hiszen a régi tagállamok mindent megszereztek, s az új tagállamok pedig mindezt még jóvá is hagyták". A jelöltek, ha megválasztjuk őket, szinte esélyt sem adnak az EU reformjára - vélekedett a kommunista politikus.