Auguszta napja van. | 2024.03.29

OGY - Krónika 3. rész

2019-07-02 14:40:00

 

Megválasztotta az alapvető jogok biztosát kedden az Országgyűlés, amely elhalasztotta a köznevelési törvény módosítását, engedélyt adott az Amerikai Egyesült Államok fegyveres erőinek magyarországi állomásozására és elhalasztotta a közigazgatási bíróságokról szóló törvény hatálybalépését.

 

    
    Az alapvető jogok biztosává választották Kozma Ákost
    
    Az Országgyűlés 137 igen, 39 nem szavazattal és egy tartózkodás mellett - tikos szavazáson - az alapvető jogok biztosává választotta Kozma Ákost. Az ombudsmant hat évre választották meg, posztját szeptember 26-tól tölti be.
    
    Elhalasztották a köznevelési törvény zárószavazását

    A kormány kezdeményezésére az Országgyűlés 180 igen és négy nem szavazattal elhalasztotta a köznevelési törvény zárószavazását. A kormányzati törvényjavaslat módosította volna az intézményvezetőkre vonatkozó szabályokat, a magántanulói jogviszonyt, az alternatív kerettanterveket és a tankönyvellátás szabályozását.

    Elfogadták a honvédségnél rendszeresíthető beosztások számáról szóló határozatot
    
    Legfeljebb 37 650 státuszban újra meghatározta az Országgyűlés a Magyar Honvédség békeidőszaki, rendszeresíthető beosztásainak számát. 
    Ez nem tartalmazza a rendelkezési állomány státuszainak számát, a minisztériumban, valamint a miniszter közvetlen alárendeltségébe tartozó szervezeteknél kirendeléssel szolgálatot teljesítő állomány rendszeresített beosztásainak számát, sem
a különleges jogrendre vonatkozó, hadi állománytáblákban rendszeresített, legfeljebb 20 000 önkéntes tartalékos beosztást.
    A jogszabályt 133 igen szavazattal, 49 nem ellenében, négy tartózkodással fogadták el a képviselők. 
    A honvédség állománycsoportonként meghatározott státuszainak számát kormányhatározat fogja megállapítani.
    A javaslat elfogadása biztosítja a Zrínyi 2026 Honvédelmi és Haderőfejlesztési Program végrehajtásához szükséges keretet. A  keretszám teljes felhasználása, a státuszok rendszeresítése ütemezetten, csak a feladat tényleges végrehajtásakor történik meg - áll az indoklásban.
    
    Az Országgyűlés engedélyt adott az USA fegyveres erőinek magyarországi állomásozására 
    A parlament engedélyt adott az Amerikai Egyesült Államok fegyveres erői magyarországi állomásozására. 
    A képviselők 162 igen szavazattal, három nem ellenében és 19 tartózkodás mellett fogadták el az erről szóló - kétharmados támogatást igénylő - határozati javaslatot. 
    Az engedély megadása a magyar és az amerikai kormányok között létrejött, két hete ratifikált védelmi megállapodás életbelépésének egyik feltétele volt, mivel az alaptörvény értelmében a törvényhozásnak is jóvá kell hagynia a külföldi csapatok magyarországi állomásoztatását. 
    
    Változik a képviselőjelöltek mentelmi jogának szabályozása

    A parlament döntött az országgyűlési és az európai parlamenti (EP-) képviselőjelölteket megillető mentelmi jog szabályozásának módosításáról, így a jövőben nem jár mentelmi jog azoknak, akikkel szemben jelöltté válásuk előtt kényszerintézkedést rendeltek el, illetve vádat emeltek.
    Fideszes és KDNP-s képviselők javaslatát 153 igen szavazattal, 26 nem ellenében, 3 tartózkodás mellett fogadta el a Ház.

    Elhalasztották a közigazgatási bíróságokról szóló törvény hatálybalépését 

    A közigazgatási bíróságokról szóló, tavaly decemberben megszavazott törvény hatálybalépésének elhalasztásáról is döntött az Országgyűlés.
    A kormány kezdeményezését 187 igen szavazattal hagyták jóvá a képviselők.
    Az eredetileg 2020. január 1-jére tervezett hatálybalépés határidő nélküli elhalasztását a kormány azzal indokolta, hogy az önálló közigazgatási bírósági szervezet felállítási folyamatának további előrehaladása ne hátráltassa "a Magyarországot ért, megalapozatlan jogállamisági kritikákkal kapcsolatos viták" megnyugtató lezárását.