Auguszta napja van. | 2024.03.29

Nagy az érdeklődés a családvédelmi akcióterv hétfőn életbe lépett elemei iránt

2019-07-02 12:20:00

 

Nagy az érdeklődés a családvédelmi akcióterv hétfőn életbe lépett elemei iránt, az érintettek közül már sokan elkezdték a támogatásigényléshez szükséges igazolások begyűjtését - mondta az Emberi Erőforrások Minisztériumának parlamenti államtitkára az M1 aktuális csatornán kedden.

 

    Rétvári Bence hangsúlyozta: a legnépszerűbb intézkedés valószínűleg a júliustól életbe léptetett 10 millió forintos babaváró támogatás lesz, amely három gyerek születése esetén vissza nem térítendő támogatássá alakul. 
    Ez nagyban segít azoknak a pároknak, akik gyerekeik megszületése előtt anyagi biztonságot szeretnének magukénak tudni - fűzte hozzá. 
    Az autóvásárlási támogatás is nagy segítség lehet a családoknak, hiszen új autó vásárlásához 50 százalékos, maximum 2 és fél millió forintos támogatást nyújt az állam. A családok komfortérzete és életminőségét is javítja, ha könnyen, kényelmesen tudnak együtt utazni - mondta.
    A családvédelmi akcióterv új elemei nagyon jó intézkedések, ezért furcsa, hogy a parlamentben az ellenzéki pártok egy része nem értett ezekkel egyet - közölte Rétvári Bence.
    Ezzel világos lett, hogy a családok továbbra is csak a Fidesz-KDNP-re számíthatnak az Országgyűlésben - vélekedett.
    Rétvári Bence a Kossuth Rádió Jó reggelt, Magyarország! című műsorában azt mondta, nincs olyan élethelyzet, amelyben a családvédelmi akció valamely intézkedése ne segítene, a gyermekvállalás előtt, illetve ingatlanvásárlás előtt állóknak, a sokgyerekeseknek, és a családbővítésen gondolkozóknak is támogatást jelent a csomag.

 


    LMP: emeljék a szüleiket otthon ápolók díját!
    
    Ungár Péter (LMP) emlékeztetett arra, hogy Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter szerint azért nem emelik azok otthonápolási díját, akik nem gyermeküket gondozzák, mert nagy költségvetési terhelést jelentene és sok a visszaélés. Hozzátette: az otthonápolási díj emelése 20-25 milliárd forint lenne és rengeteg olyan dolgot lehetne mondani, ami ennyibe kerül és beleférne a költségvetésbe. Azért nem emelik ezt a díjat a szülőt vagy testvért ápolóknál, mert nem akarják - vont mérleget.
    Közölte, Gulyás Gergely "a cinizmus Pavarottijává vált", mert kilenc év kormányzás után nem lehet azt mondani, visszaélések vannak a szociális rendszerben, ezt már lett volna lehetőség felszámolni. Azt kérte, támogassák az LMP költségvetési módosító indítványát, amely megemeli mindenkinek az otthonápolási díjat.
    Rétvári Bence, az Emberi Erőforrások Minisztériumának parlamenti államtitkára elmondta, tavaly december 12-én a kormánypártok megszavazták az otthonápolási díj megemelését, az ellenzék azonban nem, Ungár Péternek is fontosabb volt, hogy hangoskodjon és pótakkumulátorért rohangált, hogy még három lájkot begyűjtsön és még többen kövessék a Facebook-oldalát.
    Kitért arra, hogy az elmúlt években bevezették a kiemelt ápolási díjat, és az, aki a legalább 20 évig saját háztartásában ápolta gyermekét, 50 ezer forint nyugdíjkiegészítést kap.
    
    MSZP: a szabadság egyik legutolsó kis köre szűnik meg
    
    Hiller István (MSZP) szerint a kormánypártok tönkreverik a színvonalasan működő MTA kutatóintézeti rendszerét. A köznevelési törvény módosításával pedig "a magyar közoktatásban a szabadság egyik legutolsó kis köre" szűnik meg. 
    Olyan módosításokat hoznak, amellyel az alternatív iskolák léte értelmét veszíti, mert nem lehetnek a fősodortól eltérőek - magyarázta. Hozzátette: a kormánypártiak azt gondolják, az az állam feladata, hogy előírja: aki nem lép egyszerre, nem kap rétest estérre, pedig rétesből is különbőzek vannak. Úgy értékelte, 2010 előtti oktatás színvonala jobb volt, bár nem volt problémamentes.
    Cseresnyés Péter szerint a képviselő meg fog győződni arról, hogy semmi veszély nem fenyegeti az alternatív oktatást, iskolákat, nem ez a cél ugyanis. Felidézte azt is, hogy 2006-ban Kóka János szabad demokrata miniszter a földdel egyenlővé akarta tenni az MTA-t.
    Elmondta, az MTA kutatóintézeteinek működését már többször meg akarták újítani az elmúlt években, de ez nem sikerült, nem lettek hatékonyabbak. Ezért kell most lépniük és a cél az, hogy teljesítményalapon biztosítsák a forrásokat.