Gedeon napja van. | 2024.03.28

A németek fele nehezen tudja elképzelni, hogy zöldpárti legyen a kancellár

2019-06-30 08:45:00

Nehezen elképzelhetőnek tartja a német választópolgárok mintegy fele, hogy Németországnak belátható időn belül zöldpárti kancellára legyen - derül ki a német RTL és n-tv számára a Forsa közvélemény-kutató által készített felmérésből.

    A kutatás szombaton ismertetett eredménye alapján ilyen szempontból Robert Habecknek, a Zöldek egyik társelnökének a legnagyobb a társadalmi elfogadottsága; az emberek 38 százaléka tartja elképzelhetőnek, hogy kancellár váljon belőle. Cem Özdemir, a párt korábbi elnöke az emberek 29 százaléka szerint lehet kormányfő, míg a Zöldek jelenlegi másik társelnökéről, Annalena Baerbockról csak a megkérdezettek 11 százaléka mondta ezt.
    A zöld kancellár kérdése azért foglalkoztatja Németországot, mert az elmúlt hetekben több olyan felmérési eredmény látott napvilágot, amelyek azt mutatták, hogy a Zöldek országos szinten átvették a vezetést a jelenleg a szociáldemokratákkal nagykoalícióban kormányzó konzervatív uniópártoktól, és Németország legnépszerűbb politikai erejévé váltak.
    A Forsa legújabb kutatása azt mutatja, hogy a Kereszténydemokrata Unió és bajor testvérpártja, a Keresztényszociális Unió behozta - egyébként a statisztikai hibahatárnál kisebb - lemaradását, és jelenleg a zöldek és az konzervatívok is a választók 26-26 százalékának támogatását élvezik. A közvélemény-kutatás eredménye szerint viszont csak minden ötödik német látná szívesen a kancellári poszton a CDU jelenlegi vezetőjét, Annegret Kramp-Karrenbbauert. Olaf Scholz szociáldemokrata alkancellárt a megkérdezettek 27 százaléka látná szívesen a kormány élén.
    A válaszadók több mint fele, 51 százaléka azt mondta viszont, hogy egyik pártot sem tartja felkészültnek arra, hogy megoldja Németország problémáit. Ebben a kérdésben egyelőre a zöldekkel rokonszenveznek a legtöbben; a megkérdezettek 19 százaléka tarja politikailag felkészültnek a pártot, ami 1 százalékpontos visszaesés az előző felméréshez képest. A legutóbbi felméréshez képest 3 százalékpontot javítottak a konzervatív erők, amelyeket az emberek 18 százaléka tart politikailag felkészültnek. Százból viszont csak 3 ember mondta azt, hogy a nagykoalícióban kormányzó szociáldemokraták alkalmasak a problémák megoldására.
    Németországnak a második világháború óta még soha nem volt zöldpárti kancellárja. A legtovább, 16 éven át a konzervatív Helmut Kohl irányította az országot 1982 és 1998 között.