Tivadar napja van. | 2024.04.20

Megnyílt az 54. nemzetközi filmfesztivál Karlovy Varyban

2019-06-29 09:18:00

Bart Freundlich neves amerikai filmrendező After the Wedding (Esküvő után) című filmjének bemutatásával pénteken este Karlovy Varyban megnyílt az 54. nemzetközi filmfesztivál.

    Az ünnepélyes megnyitón Julianne Moore Oscar- és Golden Globe-díjas amerikai színésznő Kristályglóbuszt kapott a világ filmművészetét gazdagító munkásságáért. Moore, aki egyébként Bart Freundlich felesége, személyesen vette át a díjat. A színésznő férje legújabb filmjében is játszik. 
    A legjobb női főszerepért járó Oscar-díjat Julianne Moore 2014-ben a Megmaradt Alice-nek című filmben nyújtott alakításáért kapta. Ugyanezért a szerepéért megkapta a Golden Globe-díjat is.
    A nagy érdeklődés övezte eseménynek helyt adó Thermal szálló előtt a megnyitó alkalmával a Cseh Nemzeti Szimfonikus Zenekar egy órán át a legendás Beatles együttes legjobb számaival szórakoztatta a szép számú érdeklődőt, az estet nagyszabású tűzijáték zárta. 
    A kilencnapos rendezvényen, amely Közép-Európa egyetlen A-kategóriájú filmszemléje, idén több mint 180 filmet vetítenek, ebből mintegy ötvennek a híres nyugat-csehországi fürdőhelyen lesz a világpremierje, illetve nemzetközi bemutatója. 
    Minden alkotást legalább négyszer fognak levetíteni. A nemzetközi filmszemle díjkiosztó zárógáláját július 6-án tartják. A versenyfilmek kategóriájában 12 alkotás szerepel. Magyar film ezúttal nem került be a válogatásba. 
    A szakértők által kiválasztott 12 versenyfilm közül - egyebek között spanyol, kambodzsai, német, chilei, bolgár-görög, török, Fülöp-szigeteki alkotások - tíznek Karlovy Varyban lesz a világpremierje, kettőnek pedig az első nemzetközi bemutatója. 
    Az európai mozi új generációja elnevezésű programban tíz ifjú rendező diplomafilmjét vonultatják fel, köztük Kovács István Ostrom című - korábban diák Oscar-díjjal kitüntetett - diplomafilmjét is műsorra tűzik.
    Kristályglóbuszt kap még a filmszemlén Patricia Clarkson amerikai színésznő, akit elsősorban az Éles tárgyak című amerikai filmsorozatból ismerhetnek a nézők. 
    Idén újra ellátogat a nyugat-csehországi fürdővárosba Casey Affleck népszerű amerikai színész és forgatókönyvíró is, aki 2017-ben A régi városért című filmben nyújtott alakításáért kapott Oscar-díjat.
    A filmszemle idei költségvetése 135 millió korona (1,755 milliárd forint). Tavaly a fesztiválon 236 filmet mutattak be, az 501 filmvetítésre 140 ezer belépőjegyet váltottak. A szervezők idén is hasonlóan nagy érdeklődésre számítanak.