Gedeon napja van. | 2024.03.28

Időjárás-jelentés

2019-06-27 20:30:00

Az Országos Meteorológiai Szolgálat jelenti: 


    Időjárási helyzet Európában:
    ----------------------------
    A Gibraltári-szorostól, Bretagne-on keresztül egészen a Baltikumig egy hosszan elnyúló frontrendszer húzódik, ami kettészeli Európát. A front előoldalán délies áramlással továbbra is az ilyenkor szokásosnál jóval melegebb levegő áramlik elsősorban Nyugat- és Közép-Európa térségébe, emiatt több helyen is tombol a hőség. Kelet-Spanyolország, Franciaország, Németország és Lengyelország nagy részén 34 és 38 fok között alakulnak a csúcsértékek. Ezzel szemben a hidegfront mögötti tájakra már megérkezett a felfrissülés, a Benelux államok térségében, illetve Dánia egyes részein például már csak 21, 26 fok közötti értékeket mérnek. A hidegfront mentén labilis a légkör, emiatt az erőteljes gomolyfelhő-képződés mellett záporok, zivatarok is kialakulnak. Kontinensünk többi részén alapvetően nyugodt az időjárás, a sok napsütés mellett főként Európa északkeleti részénél több a felhő, és csapadék is leginkább csak arrafelé fordul elő. A Kárpát-medence fölött ma átvonul az észak felől érkező hidegfront, amely mögött az esti órákra ismét stabilizálódik a légkör, és csütörtökön már jobbára napos, csapadékmentes időre készülhetünk.

    Előrejelzés az ország területére péntek estig:
    ----------------------------------------------
    Észak felől átmenetileg megnövekszik a felhőzet, és a délutáni, kora esti órákban nagyobb eséllyel az északkeleti, keleti megyékben, illetve a Nyugat-Dunántúlon záporok, zivatarok pattannak ki, amelyeket felhőszakadás, jégeső is kísérhet. Elsősorban az északkeleti tájakon számíthatunk heves zivatarok kialakulására. Éjszaka mindenhol kiderül az ég, megszűnik a csapadék, és pénteken alapvetően napos, száraz időre készülhetünk a Dunántúlon kevesebb, másutt több gomolyfelhővel. Csütörtökön a nyugati, északnyugati szél, pénteken pedig már az északi szél erősödik meg több helyen, de zivatarok környezetében viharos lökések is előfordulhatnak.
    A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet általában 12 és 19 fok között várható, de néhol ennél hűvösebb is lehet. A legmagasabb nappali hőmérséklet pénteken 25 és 29 fok között alakul.