Gedeon napja van. | 2024.03.28

Csütörtökön zivatarokkal ér véget a kánikula

2019-06-26 21:02:11

Csütörtökön tetőzik a kánikula, délután zivatarokkal érkezik a hidegfront.

    Az Országos Meteorológiai Szolgálat szerdán az MTI-hez eljuttatott veszélyjelzése szerint csütörtökre a hőség miatt Baranya, Bács-Kiskun, Békés, Csongrád, Fejér, Somogy, Tolna és Veszprém megyére másodfokú, az ország többi területére elsőfokú figyelmeztetést adtak ki. Azt írták: várhatóan az északkeleti, keleti részek kivételével 25-27 fok felett alakul a napi középhőmérséklet a délnyugati országrészben a magasabb értékekkel.
    Az előrejelzés szerint a legalacsonyabb hőmérséklet általában 17-22 fok között alakul, de a magasabban fekvő helyeken, illetve a nagyobb városokban ennél melegebb lehet a hajnal. A legmagasabb nappali hőmérséklet többnyire 31-36 fok között alakul, de egy-egy helyen 37 fok sem kizárt.
    Kiemelték továbbá, hogy csütörtökön délután helyenként kialakulhat zivatar, amelyek környezetében viharos széllökés is lehet. Keleten egy-egy heves zivatar is kialakulhat, kisebb területen 90-100 kilométer/óra feletti széllökés, kis területen nagy méretű jéggel, illetve kis területen átmeneti felhőszakadás kíséretében.
    A zivatarveszély miatt Békés, Borsod-Abaúj-Zemplén, Fejér, Győr-Moson-Sopron, Hajdú-Bihar, Heves, Jász-Nagykun-Szolnok, Nógrád, Somogy, Szabolcs-Szatmár-Bereg, Vas és Zala megyére adtak ki elsőfokú figyelmeztetést.