Gedeon napja van. | 2024.03.28

Szeptemberig kiválasztják a Mol Campus kivitelezésének fővállalkozóját

2019-06-26 13:54:07

A Mol Campus kivitelezésének fővállalkozóját a tervek szerint szeptemberig kiválasztják, ez lesz a legnagyobb szerződés a Mol-csoport 28 emeletes, 120 méter magas új székházának építésénél - mondta Ratatics Péter, a Mol Magyarország ügyvezető igazgatója szerdán Budapesten, a beruházás belsőépítészeti terveinek helyszíni bemutatóján. 

    A fővállalkozói kivitelezési tender tavaly novemberben indult el, a zártkörű pályázatra négy társaságot hívtak meg; egy teljesen magyar tulajdonút, két magyarországi tevékenységet is folytató nemzetközi hátterűt, és egy olyan nemzetközi céget, amelynek még nem volt magyarországi projektje, de már sok magasépületet épített - ismertette. Két pályázat van még versenyben, a nyertessel várhatóan szeptemberben megkötik a szerződést, amely a beruházás teljes költségének nagy részét lefedi - közölte az ügyvezető igazgató.
    Kérdésre válaszolva Ratatics Péter úgy fogalmazott, költségbecslések vannak arról, mennyibe kerül majd az épület, de ezt egyelőre nem kívánják nyilvánosságra hozni. A Mol-csoport teljesen saját forrásból építi meg az új székházat.
    Az ügyvezető igazgató felidézte, hogy a Mol munkatársai jelenleg öt budapesti kerületben, kilenc különböző épületben dolgoznak. A főváros XI. kerületében, a Kopaszi-gát mellett épülő 86 ezer négyzetméteres irodaház lehetőséget teremt arra, hogy a munkatársak egy épületben kapjanak helyet. A Mol új központja 2500 munkavállalónak biztosít majd korszerű munkakörnyezetet, várhatóan 2022-től.
    Az egyedi megoldások eredményeképpen speciális irodaterek jönnek létre, az üvegfelületek lehetővé teszik, hogy a munkaterületek 90 százaléka természetes fényt kapjon. Az épület teljes energiaigényének több mint negyedét megújuló energiából biztosítják, és az üzemeltetésnél többféle innovatív, illetve fenntartható megoldást alkalmaznak majd - ismertette.
    A talajszint alatt négyszintes garázsrendszer épül csaknem 900 parkolóhellyel, valamint külön parkolókat alakítanak ki a motoroknak és kerékpároknak.
    A panorámalifttel megközelíthető, legfelső emeleten lévő kilátóterasz nyilvános lesz, a belépődíjról még nincs döntés.
    A Mol Campus tervezője a londoni építészcég, a Foster + Partners, az építésziroda magyarországi partnere a FintaStúdió. A belsőépítészeti terveket a berlini székhelyű belsőépítész cég, a Kinzo készíti, magyarországi partnerük a Minusplus tervező és designer iroda.
    A belsőépítészeti terveket szerdán közzétették a projekt weboldalán.
    Kérdésre válaszolva az ügyvezető igazgató úgy fogalmazott: az épület jogerős építési engedéllyel rendelkezik, a hivatalos örökségvédelmi zónán kívül van, nem számítanak arra, hogy az UNESCO múlt héten közzétett kifogásai miatt változtatni kell a terveken.