Emma napja van. | 2024.04.19

Ejtették a vádat az izraeli kislány megerőszakolásával vádolt palesztin férfi ellen 

2019-06-25 11:50:00

Ötvenöt napig tartó kihallgatás és vizsgálati fogság után, bizonyítékok hiányában szabadlábra helyezték Izraelben azt a palesztin férfit, akit egy hétéves izraeli kislány megerőszakolásával vádoltak - jelentette a helyi média kedden.

    Az Izraelben nagy port kavart esetben korábban több miniszter halálbüntetés kiszabását követelte a negyvennégy éves Mahmúd Katuszára, akinek a vádiratát az 1967-ben elfoglalt területeken illetékes katonai ügyészség készítette.
    A kislány szülei április tizenötödikén tettek panaszt a helyi rendőrségen Katusza és két meg nem nevezett, és azóta is szökésben lévő társa ellen. A ciszjordániai ultraortodox telepen dolgozó palesztin iskolai gondnok letartóztatásáról június tizenhatodikán értesült a nyilvánosság, amikor vádat emeltek ellene. Az eset hatalmas vihart kavart, az egyik oldalon a gyanúsított példás megbüntetését követelték, a másik a vádemeléshez elégséges bizonyítékok hiányát hangoztatták.
    A bíróság a tárgyalások megindítását, Katusza meghallgatását tervezte kedden, de néhány órával a kitűzött időpont előtt - a Jediót Ahrót című újság honlapja, a ynet szerint drámai fordulattal - bizonyítékok hiányában a törvényszék ejtette a vádat, és  elrendelte a gyanúsított szabadon engedését. 
    Az ejtett vádak szerint valamikor "február és április hónapok között", Katusza a telep egy elhagyatott épületébe vonszolta iskolájából a kislányt, ahol megerőszakolta, miközben legalább két barátja megragadta áldozatát.
    A közösségi médiában hatalmas felzúdulást okozott a történet, sokan terrorcselekménynek nevezték a palesztin gyanúsított miatt, több honatya pedig halálbüntetés végrehajtását követelte Mahmúd Katusza ellen. 
    Mások viszont hevesen támadták a vádiratot, mert az szinte teljes mértékben a hétéves áldozat tanúvallomására támaszkodott, aki nem tudta meghatározni az állítólagos bűncselekmény pontos időpontját. Sokan amiatt értetlenkedtek, miként lehetséges, hogy senki sem vette észre a kislányvégigvonszolását a településen. Szintén kétséget keltett, hogy amikor kislány Katuszát azonosította az iskolában, előzőleg az anyja rá mutatott, és azt mondta neki, hogy ő az, aki megerőszakolta.
    A hiányosságok nyomán a múlt héten a rendőrség szinte példátlan módon, már a vádemelés után bejelentette, hogy újraindítja a nyomozást. A kislány családjának egyik ügyvédje a keddi döntés után is azt állította, hogy Katusza bűnös, és a rendőrséget ostorozta a nyomozás során elkövetett hibák, az elégséges bizonyítékok begyűjtésének elmaradása miatt. Katusza ügyvédje is az izraeli hatóságokat bírálta, de ő azért, mert közel két hónapig fogva tartottak egy ártatlan személyt, bizonyítékok nélkül. 
    Az esettel foglalkozó katonai ügyész kedden bejelentette, hogy tovább folytatják a nyomozást Katusza ellen, és nem zárt ki újabb vádemelést. A rendőrség álláspontja szerint elégséges bizonyíték van arra, hogy a kislányt szexuálisan bántalmazták, és vannak olyan bizonyítékok, amelyek arra utaltak, hogy Katusza részt vehetett ebben.

 



Képújság
Sajómente Média Alapítvány
Legfrissebb híreink
19:45
- Időjárás-jelentés
17:19
- Novemberben kerül országszerte a mozikba Herendi Gábor új filmje
16:03
- A kazincbarcikai Városvédők megválasztásuk esetén eltörlik a magánszemélyek helyi adóit, 50 ezer forintot adnak Karácsonykor a nyugdíjasoknak és a gyermekét egyedül nevelő szülőknek
15:27
- NVI: eddig közel 400 ezer ajánlóívet igényeltek a jelöltek és jelölőszervezetek
14:48
- Magyar Ásványolaj Szövetség: a harmadik-negyedik helyen van a hazai dízel és benzin ára a környező országok között
14:06
- Mészáros Csoporté a Magyarország piacvezető kiskereskedelmi babaáruházlánca, a Brendon Holding Kft.
13:03
- KSH: a benzin 3,2, a dízel 5 százalékkal drágább Magyarországon a régiós átlagnál
12:12
- Megvesztegetett boncmesterek ellen emeltek vádat a fővárosban
11:05
- NAK: bővült a falugazdász-hálózat és a kamarai tagoknak nyújtott szolgáltatások köre
10:09
- Insura.hu: 5,9 százalékkal emelkedtek a casco díjak az első negyedévben
MTI hírfelhasználó