Andrea napja van. | 2024.04.18

Sebastian Kurz nem zárja ki egy újabb néppárti-szabadságpárti együttműködés lehetőségét

2019-06-24 16:30:00

Nem zárta ki Sebastian Kurz volt osztrák kancellár, az Osztrák Néppárt (ÖVP) elnöke, hogy a választásokat követően pártja ismét koalícióra lépjen az Osztrák Szabadságpárttal (FPÖ). 

    "Meglátjuk, hogy az FPÖ-nek melyik szárnya érvényesül majd" - mondta a volt kancellár hétfőn az Ö3 rádiónak adott interjújában, hozzátéve: jelenleg úgy érzi, hogy a szabadságpárt egyes szárnyai nem vonták le a tanulságot a közelmúlt eseményeiből.
    Elmondása szerint Kurz az "Ibiza-botrány" kirobbanása óta egyszer beszélt telefonon a volt alkancellárral, a szabadságpárt lemondott elnökével, Heinz-Christian Strachéval. 
    "Nem tanácsolnám neki, hogy visszatérjen a politikába, de ez nem az én döntésem" - jelentette ki Kurz a rádióinterjúban.     Közben Kurz pártja már a kampányra készül. Hétfőn mutatták be a néppárt elképzelését a gondozási rendszer reformjáról. Eszerint kormányra kerülésük esetén úgynevezett gondozási biztosítást vezetnének be, amely a beteg- vagy a balesetbiztosítás mintájára működne. Ígéretük szerint Bécs minden kerületében létesítenének egy-egy központot a gondozásra szorulók és hozzátartozóik számára, és forródrótot is létrehoznának.