Gedeon napja van. | 2024.03.28

Tarlós: az ellenzéki ígéretek pénzügyileg és jogilag is teljesíthetetlenek

2019-06-24 12:17:46

Pénzügyileg és jogilag is teljesíthetetlenek az ellenzéki jelöltek ígéretei - erről beszélt Tarlós István főpolgármester (Fidesz-KDNP) az M1 aktuális csatorna hétfő reggeli műsorában.

    Ha Karácsony Gergely és Kálmán Olga főpolgármester-jelöltek "ígéreteit összeadom", be lehet csukni a kaput. A vasárnap esti előválasztási vitán csak Kálmán Olga, a DK jelöltje körülbelül 2000 milliárd forintnyi nem létező pénzt költött el - jegyezte meg Tarlós István.
    Rettentő zavaros, ezer sebből vérzik az MSZP-Párbeszéd és a Szolidaritás által támogatott Karácsony Gergely képtelen felvetése a közlekedési alapjövedelemről - tette hozzá.
    A Karácsony Gergely tervei szerint félmilliárd forintnál értékesebb ingatlanokra vonatkozó adó és a lakatlan ingatlanokra kivetendő adó kapcsán is arra figyelmeztetett a főpolgármester, hogy a főváros ilyen adókat nem vethet ki. Ugyancsak törvényi akadálya van Kálmán Olga 18 év alattiak ingyenes tömegközlekedésére vonatkozó ígéretének, illetve annak, hogy a kerületeket köteleznék évi 100 lakás építésére.
    "Olyan hülyeségeket még az életben nem hallottam", mint amit ezek az emberek mondanak. A szintén a főpolgármesteri székért induló Puzsér Róbert nem mondott akkora ostobaságokat, mint Karácsony Gergely és Kálmán Olga - mondta Tarlós István, aki megjegyezte azt is, hogy több fát ültetett Zuglóban, mint a kerület polgármestere, Karácsony Gergely.
    Az ellenzéki előválasztásról szólva a főpolgármester úgy vélekedett: csak agitprop és marketing tevékenység, amely ellenőrizhetetlen, jogi következménye még akkor sem lehetne, ha kiderülne valami "svindli"; mi több, még valódi vita sincs. Szerinte ha lenne, már rég előhúzták volna Karácsony Gergely "zűrös zuglói ügyeit".
    Tarlós István rámutatott arra is: ostobaság, hogy minduntalan az ő önállóságának hiányát hánytorgatják fel. "Nem vagyok és soha nem is voltam tagja a Fidesznek." Bizonyos alapértékek "kötnek össze a kormánytöbbséggel", például a bevándorlás elutasítása, a nemzetállamiság, a keresztény Európa, a családok védelme - szögezte le Tarlós István.
    Hozzáfűzte: nem volt mellékszereplő abban sem, hogy közvetlenül választható a főpolgármester. "Jobb, ha ezért köszönetet mondanak nekem!"
    Sokkal nagyobb Karácsony és Kálmán direkt függősége Gyurcsány bázisától, mint "az én állítólagos függőségem" - jegyezte meg Tarlós István. 
    A Kossuth rádió Jó reggelt, Magyarország! című műsorában úgy vélekedett az előválasztásról: ez nem az ő meccse, neki mindegy, hogy ki jut tovább. Ami a másik oldalon zajlik, az épeszű, éplelkű emberek számára értelmezhetetlen.
    Az ellenzéki ígéretek jogi megalapozatlansága kapcsán úgy fogalmazott: ellenzéki főpolgármesterek csettintésére nem fog a kétharmados kormánytöbbség törvényeket módosítani.
    A főváros jelenlegi vezetése ugyanakkor megállapodott a kormánnyal egy 1000 milliárdos fejlesztési programról. A közeljövőben meg fog újulni például a Blaha Lujza és a Széna tér, a Lánchíd és környezete és folytatódik a járműcsereprogram.
    Nem a miniszterelnök diktál, a távlati fejlesztési kérdésekben vétójogom van, a kormány elfogadta a fejlesztési tanács javaslatainak 90 százalékát, Brüsszelből pedig nemrég érkezett meg az elismerés, hogy az utóbbi tíz év fejlesztései alapján Budapest Európa legjobb úti célja - mondta Tarlós István.