Gedeon napja van. | 2024.03.28

Martin György Országos Néptáncfesztivál Szegeden

2019-06-23 14:59:00

Több száz táncos mutatkozik be és ad számot tudásáról a július 5-én kezdődő XI. Martin György Országos Néptáncfesztiválon Szegeden - közölte Roboz István szervező az MTI-vel.

    Szegeden 1966-ban rendeztek első ízben nagyszabású nyári néptáncfesztivált. Az 1970-es évektől - Novák Ferenc ötlete alapján - a rendezvényen páros években nemzetközi, páratlan években magyarországi és határon túli magyar együttesek lépnek föl. Ez utóbbi fesztivál Martin György 1983-ban elhunyt táncfolklorista nevét viseli.
    Idén a házigazda Szeged Táncegyüttes mellett tíz társulat mutatkozik be, közülük a Terbete néptáncegyüttes az erdélyi Zilahról érkezik. Az együtteseket a nyíregyházi Szikes zenekar kíséri.
    A hagyományokhoz híven a fesztivál az együttesek felvonulásával indul a szegedi sétálóutcán, majd a résztvevők a Dugonics téren adnak néhány perces virtuóz ízelítőt műsorukból mintegy kedvcsinálóul a Kisszínházban rendezendő folklórbemutatókhoz.
    A fellépésekkel nem ér véget azonban a fesztivál programja, a Károlyi-kollégiumban szombaton késő este az együttesvezetők adnak műsort, melyet hajnalig tartó táncház követ.
    Bár a rendezvény nem verseny, a produkciókat zsűri előtt mutatják be, amely értékeli azokat a csoportokat, melyek korábban még nem minősített koreográfiát adnak elő, a legjobbak komoly anyagi elismerésben részesülnek.